Megkezdődött a negyedik ipari forradalom

A negyedik ipari forradalom napjait éljük éppen. Ennek alapja pedig az Internet of Things névre keresztelt rendszer, ami a folyamatos adatgyűjtés és elemzés következtében az élet számos területén hoz jelentős hatékonyságnövekedést. 2030-ra 14 ezer milliárd dollárt adhat hozzá a globális gazdasághoz, de egyes rendszereit már napjainkban is több nagyvállalat kínálja és alkalmazza.

Három nagy ipari forradalom rázta meg eddig a történelmet, és minden jel arra utal, hogy a negyedik éppen napjainkban dübörög. Amit egykor a gőzgép vagy a futószalag jelentett a világnak, az napjainkban az ún. Internet of Things (IoT).

Hogy mit is fed ez az elnevezés? Igen leegyszerűsítve a robotok és gépek olyan rendszerét, amit szenzorok és szoftverek kapcsolnak össze, és amelyek képesek adatgyűjtésre, majd azok egymás közötti cseréjére. Ezek a rendszerek tehát nem csupán szoftverek, hanem rendelkeznek kézzelfogható részekkel, amiket a kapott adatok alapján a lehető legoptimálisabban lehet irányítani, és ami végül gazdasági haszon formájában is realizálódik.

A McKinsey, a Morgan Stanley és az Accenture közelmúltban készült tanulmányai egymástól függetlenül egyetértenek abban, hogy mindez az elkövetkező évtized meghatározó trendje lehet. Az Accenture becslése szerint 2030-ban már 14,2 ezer milliárd dollárt tehet hozzá a globális gazdasághoz.

Az Accenture becslésével vág egybe a McKinsey tavalyi tanulmánya, amely 2025-re akár 11 ezer milliárd dolláros gazdasági növekedést lát ennek az új forradalomnak köszönhetően. Csak az érzékeltetés kedvéért: ez a Föld GDP-jének 11%-a. A vállalat szerint a legrosszabb forgatókönyv megvalósulása esetén is 3,9 ezer milliárdnyi gazdasági termelés-növekedés várható az IoT-nek köszönhetően.

Mindez az óriási többlet az alábbi kilenc területről fog származni:

201606XX_IoT_v2Tablazat

Az ipar nyerheti a legtöbbet

A fenti táblázatból kitűnik, hogy messze a gyárak lehetnek az IoT legnagyobb haszonélvezői: a 2025-re elérhető éves 11 ezer milliárd dollárnyi többletből 1210-3700 erről a területről származhat. Ezért is érdemes nagyobb figyelmet szentelni ennek a területnek, amit a szakirodalom IIoT-nek (Industrial Internet of Things) nevez. Nézzük meg közelebbről, melyek lesznek ennek a legfontosabb elemei, illetve azt is, hogy melyek lehetnek azok a vállalatok, amelyek az IIoT technológiák szolgáltatásából vagy alkalmazásából sokat profitálhatnak a jövőben!

Üzemelés hatékonyságának növelése

Az Accenture becslései szerint az automatizálásnak és rugalmasabb termelési technológiáknak köszönhetően 30%-kal lehet növelni a termelékenységet. Ebben a tekintetben a Cisco Systems szolgáltatja a legtöbb innovációt a – a beszédes névre keresztelt – Cisco Connected Factory termékeivel. Ezt alkalmazta például egyik üzemében a Stanley Black&Decker, amin keresztül 92%-kal tudták növelni a munka produktivitását.

Energiahatékonyság

Az energiahatékonyság fejlesztése is jelentős költségmegtakarításhoz tud vezetni. Ehhez például új, digitális gyár divízióján keresztül a Siemens kínál megoldásokat, amelyek az energiafogyasztás optimalizálásán keresztül az üzemi költségek visszaszorítását ígérik. A német óriásvállalat szerint termékeik segítségével több, mint 20%-kal képesek csökkenteni klienseik energia költségeit.

A Motley Fool említ is egy brit üveggyártót, aki már élt a Siemens által kínált szolgáltatással. A vállalat okos világítástechnikát vezetett be egyik üzemében, beruházása pedig 3 év alatt meg is térült. Az ehhez hasonló eredményeknek köszönhetően pedig a 2015-ös pénzügyi évében a Siemens digitális gyár üzletága mind az árbevétel, mind a rendelések tekintetében 8%-os növekedést tudott elérni a korábbi évéhez képest.

Prediktív karbantartás

Az IIoT óriási előnye, hogy lehetővé teszi a proaktív karbantartást, aminek köszönhetően még az előtt kimutathatók a potenciális meghibásodások, hogy azok megtörténnének. Mindezzel 12%-os megtakarítás érhető el a rendszeres karbantartások rendszeréhez képest, és 30%-kal csökkenthetők az általános karbantartási költségek. Nem mellesleg az üzemzavarok 70%-a elvileg megelőzhető.

Ezen a területen egy másik óriásvállalat, a General Electric jár az élen SmartSignal szolgáltatásaival, ami iránt jelentősen megélénkülhet a kereslet a következő évek során. Erre számít legalábbis a cég menedzsmentje, és ha az elmúlt évek tendenciája folytatódik, erre minden esély meg is van. A Barron’s adatai szerint ugyanis a cég az elmúlt 4 év mindegyikében 20%-kal tudta növelni az ipari szoftvereladásait, elérve ezzel a 6 milliárd dolláros éves árbevételt.

Földön, vízen, levegőben

Az új ipari forradalomnak köszönhetően a gyárakon kívül is számos lehetőség van az értékteremtésre. A Cisco kutatása szerint az IoT 1900 milliárd dollárnyi megtakarítást hozhat a következő évtized során azzal, hogy javít a logisztikán.

Az AT&T által kínált Cargo View with FlightSafe szolgáltatása például éppen ezt a célt szolgálja. Ahogy neve is utal rá, ezzel a rendszerrel a szállítmányozó cégek a legaprólékosabban tudják felügyelni tevékenységüket mind földön, mind levegőben.

De hasonló lehetőségek természetesen már a tengereken is léteznek. A világ egyik legnagyobb szállítmányozó cége, a Maersk Group is felismerte az ebben rejlő lehetőségeket, és már 280 ezer hűtött konténerét be is kapcsolta az At&T rendszerébe.

A Cisco IoT szolgáltatásai sem maradnak a falakon belül: az amerikai cég flották irányítására kínál megoldásokat, amelyek ugyanúgy alkalmazhatók személyautókra, mint nagy kamionflottákra. Tekintve pedig, hogy jelenleg mindössze a flották 25%-a alkalmaz IoT technológiát, a lehetőségek óriásiak.

Nem is beszélve az ABI Research becsléséről, ami szerint a hasonló cégek árbevétele a 2013-ban mért 9,08 milliárd dollárról 2018-ra egészen 27,61 milliárdig emelkedhet. (Köszönhetően például az e-Commerce felfutásának.)

Néhány vállalat vezetője már felismerte a lehetőséget: a UPS például várhatóan évi 3-400 millió dollárt tud megspórolni, ha bevezetik a cég által jelenleg is fejlesztés alatt álló ORION-t (On-Road Integrated Optimization and Navigation), ami autóik útvonalát fogja optimalizálni.

A rendszer már a kutatás során eddig megtett 10 ezer útja alatt is több mint 5,6 millió liter benzint spórolt meg, és 14 ezer tonnával csökkentette a széndioxid-kibocsátást. Az eddigi eredmények azt mutatják, hogy az ORION-t használó sofőrök ha minden nap csak 1 mérfölddel meg tudják rövidíteni útjukat, már azzal 50 millió dollárt spórolhatnak meg a cég számára 1 év leforgása alatt.

Kiemelt kép forrása: zircom.uk.com