Megnyugodtál? A többiek is!

Mostanra nagyon szépen visszaemelkedett a főbb piacok többsége a márciusi mélypontokhoz képest, olyannyira, hogy a kockázatot vállaló befektetők érzékelhető része igen szép profittal zárja majd ezt az évet is. Mintha tavasszal nem is lett volna óriási sokk és visszaesés a piacokon, mintha mi sem történt volna, szárnyalnak a piacok, tombol a buli.

Ezt mutatja, hogy a mögöttünk álló kb. másfél hónapban a Fear & Greed Index (Félelem és Kapzsiság index) nagyon magasra került, csak az elmúlt napokban csökkent kissé az értéke.

Ennek az indexnek az alapgondolata, hogy a befektetőket (spekulánsokat) a tőzsdén alapvetően két érzelem vezérli, a félelem és a kapzsiság. (Ha a befektetők/spekulánsok félnek, eladnak, ha bátrak (kapzsik), vesznek.) A spekulánsok tömegének hangulata meghatározza a tőzsde „közhangulatát” is, ami mostanában nagyon jó volt.

A Fear & Greed Index értékének meghatározásához megnézik, hogy az alábbi (egyformán súlyozott) mutatók egy 0-tól 100-ig terjedő skálán mennyire térnek el az átlaguktól. (A „100” a „tökéletesen jó” hangulat, az „50” a semleges tőzsdei érzet, a „0” a maximális félelem jelzése.)

Novemberben 90 felett (!) is volt az index értéke ugyanúgy, ahogy tavaly ilyenkor is, az elmúlt napokban visszaesett kicsivel 60 fölé az érték, köszönhetően a kedvezőtlen vírusmutációról szóló híreknek. (A tavaszi piaci sokk idején nullához (!) közelített az érték, de az újbóli lezárások miatti októberi általános hangulatromlást is 30 alatti értékkel jelezte az index.)

A CNN hozta létre és számolja ezt az indexet az alábbiak szerint:

Az aktuális piaci helyzetben 52 hetes csúcsokat és mélypontokat elért részvények száma/aránya a New York-i tőzsdén. Az emelkedő árfolyamú részvények száma hogyan aránylik a csökkenő árfolyamú részvények számához képest. Az S&P 500 index éppen hol áll 125 napos mozgóátlagához képest.

A vételi és eladási opciók (mennyiségének) aránya. A magas befektetési fokozatú kötvények és a nagyon alacsony befektetési fokozatú, vagy befektetésre nem javasolt fokozatú (bóvli) kötvények hozama közötti különbség. A VIX index értéke. A részvények (várható) hozama és az állampapírok hozama közötti különbség.

Szintén nagyon magasan áll a Dumb Money Confidence (Buta Pénz Bizalmi index) értéke, mely nagyon leegyszerűsítve a kisbefektetők/spekulánsok, de akár az intézményi befektetők „birkanyájszerű” trendkövető magatartását szemléleti. (Innen ered az index elnevezésének negatív érzete és „buta” elnevezése, mely ellentétes az index készítőinek szándékával.)

A trendkövető magatartás önmagában egyáltalán nem téves piaci viselkedés, a legtöbb (sikeres) befektető bizonyos mértékig követi a trendeket, az index számítói szerint általában jól mutatja a piacra áramló és onnan kiáramló pénz természetét, mennyiségét, dinamikáját.

Ennek az indexnek az értéke november végén extrém magasan 0,84-nél volt (0-1 skálán).

(Március végén (2584 S&P 500 értéknél) nagyon alacsonyan 0,21-nél volt az érték.)

Ha ennyire jó a hangulat, és „mindenki teljesen nyugodt és biztos” a (tőzsdei) dolgában, akkor valószínűleg kezdhetünk félni.

Ahogy a nagyon sikeres Warren Buffett megfogalmazta: “We simply attempt to be fearful when others are greedy and to be greedy only when others are fearful.”, azaz (szabadfordításomban) “Egyszerűen megpróbálunk óvatosak lenni, amikor mások túlságosan elbizakodottak, és csak akkor vagyunk magabiztosak, amikor mások félnek.”

Persze, az elmúlt években is láttuk már, hogy a jó hangulat kitarthat még jó sokáig, sőt, (előre) elképzelhetetlenül sokáig, de ezek az indexek már bizonyítottak a gyakorlatban, érdemes őket követni, sőt, néha „hinni” is lehet nekik.