Megszületett a döntés – Itt a legjobb privát bankok listája!

Februárban nyilvánosságra került a Euromoney friss privát banki és vagyonkezelői felmérése, a versenytársak egymásról alkotott véleménye alapján a legjobb privát banki szolgáltató díját globálisan a UBS, a Credit Suisse és a JP Morgan szerezte meg. A Portfolio.hu hozzájutott a magyar eredményekhez is, a 33 kategóriából a legtöbb első helyezést a Concorde Alapkezelő, az OTP Bank és a Bank Gutmann szerezte meg. Utóbbi szolgáltató az összesített aranyérmet is elhozta, míg a tavalyi első helyezett BNP Paribast az Erste vásárolta fel. A 2014-es listán sok változás történt, például aranyérmet a tavalyihoz képest kétszer annyi intézmény kapott.

A globális lista élén nincs változás
A Euromoney hagyományosan közzéteszi a privát banki és vagyonkezelői felmérését minden év februárjában, számunkra igazi érdekességgel a globális és a magyar rangsor kecsegtetett a 11. alkalommal megjelentetett elemzésben. A felmérés már hónapokkal ezelőtt lezajlott, a válaszokat elektronikus formában 2013. augusztus 8. és október 31. között lehetett leadni, az előző évhez képest pedig jelentősen (18 százalékkal) nőtt a visszajelzések száma. Mindez azért fontos, mert a kategóriák helyezéseinek többsége a szolgáltatók egymásról alkotott véleményén alapul, vagyis minél többen vesznek részt, annál meggyőzőbbek az eredmények.
A több tucat kategória közül a leginkább becsben tartott az „összességében a legjobb privát banki szolgáltató” kategóriája, hiszen ennél 75 százalékban számítanak a versenytársak szavazatai, a maradék 25 százalékban az adott privát banki üzletág adatai a meghatározók, így például az, hogy miként nőtt a kezelt vagyon, vagy mekkora nyereséget tudott elérni a szolgáltató. A globális rangsort illetően nem történt a dobogós helyezésekben változás, 2014-ben is a UBS, a Credit Suisse és a JP Morgan vezette a rangsort. A tavalyi évhez képest a TOP 5-be sem tudott új szolgáltató lépni, mindössze a Citi és az HSBC cseréltek helyet.

por1

Az egyik legfontosabb következtetése a felmérésnek, hogy globálisan modellváltás észlelhető a privát banki szolgáltatóknál, ma már nem lehet úgy növekedni a piacon, ha az ügyfélnek csupán a biztonságot és a személyre szabott kiszolgálást ígérnek. A kulcskérdés a vagyonkezelésen van, a szolgáltatóknak is sokkal inkább egy alapkezelő fejével kell gondolkodniuk. A legnagyobb bankok már meg is tették a szükséges lépéseket, már minden privát banki üzletágnál van befektetési vezetői pozíció. A vezető feladata többek között, hogy a bank ügyfeleire vonatkozóan a makrogazdasági kilátások alapján eszközallokációs döntéseket hozzon.
A Euromoney írása szerint évtizedekig a tradicionális modell életképes volt, a világ azonban nagyon megváltozott az utóbbi években. A „buy and hold” stratégia ma már nem állja meg a helyét, főként akkor, amikor a piacok ennyire nagyon a jegybankok monetáris politikájához vannak kötve és az egyes régiók teljesítménye ennyire szétvált. Az ügyfelek mérsékelt kockázat mellett akarnak relatíve magas hozamot elérni, ezt az igényt csak megfelelő eszközallokáció és diverzifikáció mellett lehet megadni. Ez az új világ, amihez mindenkinek alkalmazkodnia kell.

Euromoney privát banki és vagyonkezelői felmérés

A felmérést már több mint 10 éve a Euromoney ősszel készíti el, majd következő év elején teszik közzé a visszajelzésekből kialakuló eredményeket. A vagyonos ügyfeleket kiszolgáló intézmények saját maguk döntik el, hogy részt vesznek a felmérésben vagy sem. A kérdőívet elektronikus formátumban lehet kitölteni, amely két fő részből áll („A” és „B”). A felmérés első része („A”) az adott privát banki szolgáltató saját adataira kérdez rá, részben regionálisan, részben adott ország szintjén. Olyan főbb információkat kérnek be a készítők, mint hogy mekkora vagyonnal, ügyfélszámmal vagy éppen tanácsadói körrel dolgozik együtt a szolgáltató, de vannak az üzletág jövedelmezőségét feszegető kérdések is. A felmérés második része („B”) a privát banki felsővezetők versenytársakról alkotott véleményére kérdez rá, adott kategóriában a legjobb három szolgáltatót kell feltüntetniük. A helyezések alapján rendre 4, 3 és 2 pontot kaphat egy intézmény, de a részvételért részpontokat is kapnak a válaszadók. Végül ezeket a pontszámokat összesítik és rangsorolják az intézményeket. Az összesített legjobb privát banki szolgáltató kategória azért különleges, mert itt 25 százalékban az üzletági információk, míg 75 százalékban a versenytársak véleménye számít.

Nagyobb mozgások jellemezték a magyar piacot
Összesen 73 országra vonatkozóan vannak adatai a Euromoneynak, ezek között Magyarország is megtalálható, bár az nem nyilvános, hogy pontosan hányan vettek részt a magyar piacról a felmérésben. A tavalyi év nagyon speciális volt, mert a 32 kategória 33 első helyezésének 70 százaléka 3 szolgáltatóhoz került, az azóta már az Erste által felvásárolt BNP Paribas például 11 aranyérmet vitt el. Ehhez képest most sokkal inkább széttöredezett volt a piac, bár most is akadtak olyan szolgáltatók, amelyek kiemelkedtek a mezőnyből.
A 2014-es felmérésben összesen 33 kategóriában hirdettek győztest, számosságát tekintve a legtöbb első helyezést a Concorde Alapkezelő, az OTP Bank és a Bank Gutmann (RSM DTM-mel megosztva) kapta. A Concorde Alapkezelő hagyományosan erős a befektetési szolgáltatások területén, viszont ebben az évben speciális szolgáltatásoknál is szereztek aranyérmet, de például a HNWI (high net worth individual) bizonyos szegmensében is őket találták a versenytársak a legjobbnak. Az OTP Bank is erős volt a speciális szolgáltatások terén, de például első helyen végeztek kötvényportfólió kezelésénél és a nemesfém befektetéseknél is.

por2

Az osztrák központú, de Magyarországon irodával és privát banki tanácsadókkal is rendelkező Bank Gutmann a klasszikus privát banki szolgáltatók közül egyedüliként szerzett három aranyérmet. Ezek közül a legfontosabb, hogy az összességében a legjobb privát banki szolgáltató díját is megkapta a szolgáltató. A tavalyi évhez képest nagyot fordult a világ, hiszen az OTP Bank a 2013-as 7. helyről a 2. helyre ugrott előre, miközben a Concorde Alapkezelő tartotta a bronzérmes pozícióját. Rendszerint nagy mozgás szokott lenni a piac által különösen figyelt kategóriában, az viszont kifejezetten örvendetes, hogy más-más modellben működő szolgáltatók tudtak a dobogóra felférni.

por3

Mint azt korábban említettük, az összesített kategóriában nemcsak a versenytársak véleménye, hanem az üzletági statisztikák is számítanak, ebből a szempontból az előkelő helyezést begyűjtő szolgáltatók mind jól álltak. Az üzletágak nyereségességéről pontos információkkal nem rendelkezünk, viszont azt lehet tudni, hogy meglehetősen versenyképes a magyar privát banki szektor. Ráadásul a lecsökkenő kamatkörnyezetben egyre többen nyitottak a privát banki szolgáltatásokra, amelyből nemcsak a legnagyobb privát bankok tudnak részesedni, hanem a specializált intézmények is, mint a Concorde Alapkezelő vagy éppen a Bank Gutmann.
A Portfolio.hu birtokába került lista szerint szektorszinten 38 első helyezést osztott ki a Euromoney, ami azért fordulhatott elő, mert a 33 kategóriában előfordultak megosztott helyezések is a dobogó felső fokán. A három előbb említett szolgáltató az összes kategóriagyőzelem 42 százalékát vitte el, miközben 13 intézmény egyetlen aranyéremmel zárta a sort. Különleges, hogy a privát bankokon kívül több szolgáltatásban is „külső” tanácsadók tudtak a legjobbak lenni, az RSM DTM például 3 kategóriában is első tudott lenni. De találtunk olyan külföldi (svájci, német, francia) szolgáltatókat is a listán, amelyek kevésbé lehetnek ismertek, mégis a válaszadók szerint adott szegmensben a legjobbat tudták nyújtani.

Forrás: Portfolio.hu – 2014. március 4.