Olvasóink kérdezték, válaszolunk – Megújulóenergia-szektor

„Milyen lehetőséget láttok a megújulóenergia-szektorban, ahova az Európai Unió most nagyon sok pénzt invesztál?”

Az elmúlt évek eseményeinek hatására jelentősen megnőtt a megújulóenergia-szektorba áramló jövőbeni beruházások értéke és magasabb fokozatba került a beruházások kivitelezésének sebessége is. 2020-21-ben az USA és Kína is elkötelezte magát egy erőteljesebb klímavédelmi politika mellett és Európa is szintet lépett azzal, hogy a koronavírus-járvány utáni uniós helyreállítási alap is központi elemévé tette az alternatívenergia-beruházásokat.

Mindemellett az ESG-forradalom nyomást helyezett a világ nagy olajcégeire, akik így beruházásaik érzékelhető (10-20 százalékos) részét a megújulók felé irányították, illetve fogják irányítani. Végül, de nem utolsósorban az orosz-ukrán háború miatt Európa számára sürgőssé vált, hogy csökkenteni tudja az orosz energiafüggőségét, aminek egyik megoldási módja a megújulók gyorsabb és nagyobb fokú térnyerése.

Strukturálisan tehát az egyik legjobb növekedési képpel rendelkező iparágról beszélhetünk.

A részvénypiacokon sok vállalat képviselteti magát az alternatív energia különböző szegmenseiből, így adott a lehetőség befektetni, azonban értékalapú befektetőként nagyon nem mindegy, hogy azt milyen magas részvényáron tesszük meg. A zöld forradalommal kapcsolatos optimizmus, az ESG-alapok „csukott szemes” vételi ereje és az alacsony hozamkörnyezet igen magas, kifejezetten drága árazottsági szintre emelte a „zöld” részvények többségét 2022 tavaszára.

Ugyanakkor a közelmúltban kibontakozó kamat és hozamemelkedés hatására a szektor egyes szereplőinek árazási buboréka eresztett, így már vannak fundamentális alapon is vonzónak tűnő „zöld energiára” kitett vagy afelé forduló részvények a radarunkon és a portfólióinkban. Kifejezetten szeretjük azon vállalatokat, amelyeket a hagyományos energia-kitettségük miatt jelenleg diszkonttal áraz a piac, ám stratégiájuk a zöld átmenetre koncentrál, ami idővel a diszkont eltűnését és egy zöld prémium beépülését eredményezheti.

Jön is gáz, meg nem is

Érdemes egy pillanatra Oroszország fejével gondolkozni – vágta rá Szabó Balázs, a HOLD Alapkezelő portfóliómenedzsere, amikor a Klubrádió műsorában az orosz-uniós gázszerződések lehetséges (és egyelőre nagyon bizonytalannak tűnő) jövőjéről kérdezte őt Zentai Péter.

JOGI NYILATKOZAT

A dokumentumban foglaltak nem minősülnek befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak, befektetési elemzésnek, az abban foglaltak alapján a HOLD Alapkezelő Zrt.-vel szemben igény nem érvényesíthető, azokért a HOLD Alapkezelő Zrt. felelősséget nem vállal.