Megvalósulhat Orbán Viktor adóálma

Kiugró növekedést jósol 2017-re Zsiday Viktor portfóliómenedzser, aki szerint emiatt a költségvetés bevételei is jobban alakulhatnak a vártnál. Ennek következtében pedig 2017 végére reális lehet az egy számjegyű szja.

Szja=9%?

Friss blogbejegyzésében az idei év legfontosabb makrogazdasági folyamataival foglalkozik Zsiday Viktor. A befektetési szakember Magyarországról szólva kiemeli:

Magyarországon várhatóan robbanó bérek, és ennek köszönhetően megugró lakossági fogyasztás, valamint európai pénzeső lehet.

Ez kiugró növekedést is okozhat (5% sem elképzelhetetlen), de szerintem az infláció is 3% fölé emelkedik év közben – teszi hozzá.

A Plotinus elnöke mindezek alapján úgy fogalmaz, hogy kormányzat bevételei emiatt sokkal jobban alakulhatnak a vártnál, így 2017 év végén teljesen realisztikus, hogy 9%-ra csökkentik az szja-t.

Emlékeztet arra is, hogy ez Orbán Viktor álma, ezért ha lesz rá mozgástér a költségvetésben, akkor meglépi a kormány.

Épp a napokban írtuk meg, hogy a kormány idén is kedvére költekezhet, lesz rá pénze:

2016.12.26 17:51Valami eszméletlen pénzszórásba kezdhetnek Orbánék

Itt érdemes felidézni, hogy 2016 utolsó napjaiban Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter is beszélt a jelenlegi 15%-os szja-kulcs további csökkentéséről:

2016.12.23 07:08Varga szerint jöhet a 9%-os szja

Mit tehet az MNB?

A folyó fizetési mérleg jól fog még alakulni (habár importoldalon valószínűleg a fogyasztás rontani fog), így az MNB továbbra is az erős forinttal fog küzdeni, azonban nem nagyon látszik, hogy mit tehet még, miután nullába vitte a rövid kamatokat (hacsak mondjuk valami unortodox eszközzel nem kezdi el a hosszú hozamokat is lepréselni – nem lenne meglepő, ha ezt tennék) – fejti ki a Plotinus elnöke, aki szerint a részvénypiac nem tűnik olcsónak.

Ráadásul profitoldalról a növekvő munkaerőköltségek szerintem negatívan hatnak, de közben lesz növekedés. Úgyhogy a helyzet hasonló mint USA-ban: Good for Main Street, questionable for Wall Street – magyarázza a szakember.

Forrás: www.portfolio.hu