Melyik gazdasági nagyhatalom nyeri a vakcinafejlesztési és oltási versenyt? 

Az Egyesült Államok.

  1. Ha azt nézzük, mennyi embert oltottak át már kétszer, ami rendes védettséget ad, és elhagyjuk a teljesen speciális Izraelt, az USA világelső. Az Egyesült Királyságban a minél több embernek minél több első oltást stratégiát választották, disztribúciós nehézségek miatt is, de az nem ad elég védettséget. EU, Kína, Oroszország messzire lemaradva átoltottságban. Kínáról persze nincs friss adat, de mivel összesen kevesebb oltást adtak be (40 millió), bő 4-szer akkora lakosság mellet, mint az USA (54 millió), 1%-nál biztos nem járhatnak magasabban, inkább alatta, nem véletlenül titkolóznak mindennel, van mit takargatni, a vakcinafejlesztési- és az oltási versenyt is elveszítették.
  2. Az oltások, melyeket az USA-ban használnak, a leghatékonyabbak, a Pfizer-BioNTech a világelső 95%-kal, a Moderna jön utána 94%-kal (a briteknél főleg használt Oxford/AstraZeneca 63%-os), és valószínűleg védettséget adnak a dél-afrikai vírusvariánsok ellen is.
  3. Az USA-ban adott oltásoknál használt mRNA technológia lehetővé teszi az oltás szinte “plug and play” gyorsaságú módosítását új vírustörzsek felbukkanása esetén, és a jövőre nézve lehet, hogy ez a legfontosabb. Az AstraZeneca/Oxford vakcina esetén ehhez 6-9 hónapra (!) van szükség, a régi technológiájú orosz-kínainál ki tudja mennyire, majd hazudnak valamit. Ha egy ilyen helyzet felbukkanna jövőben, az amerikai(-német) vakcinák mindenkit kiüthetnek a piacról.

Végül mindig kiderül, hogy az USA-ban működik a legjobban piac-állam kooperáció. A demokráciák szülőanyja, az Egyesült Államok vezeti a világot továbbra is. Az autokratikus rezsimek elmaradnak innovációban és hatékonyságban, mert nem teszik lehetővé a tehetség szabad szárnyalását és a tőke megfelelő allokációját ehhez. A pandémia, és a vakcinaverseny, meg az átoltottsági verseny csak egy újabb bizonyíték erre. Az EU meg a szokásos bürokratikus lassúsága miatt van lemaradva, de persze az autokráciákat azért lekörözi, és azért a Pfizer-BioNtech vakcina amerikai-német (EU) kooperáció gyümölcse.

“But the mRNA vaccines have one more very important property that likely make them MUCH better than any rival platforms — they can be quickly modified to fight resistant strains. The vaccines all act against the coronavirus’ spike protein, so resistant variants have differences in their spike proteins that allow them to evade the antibodies produced by the vaccine — to vaccinate against a resistant strain, you need to modify the vaccine to attack a different spike protein. For the Oxford/AstraZeneca vaccine that could take six to nine months, but for mRNA vaccines the process is much faster; modifying them is sometimes referred to as a “plug and play” process. That means that if even more resistant strains arrive, it will be the American mRNA vaccines that will be the front line of defense against them.”

Forrás: Vakmajom a Facebookon