Melyik ország az európai strandbajnok?

Nem kell messzire utazni Magyarországról, ha a legjobb uniós tengeri vízminőséggel (*-ben) akarjuk kényeztetni magunkat.

99,2 százalék – ez Horvátország értéke abban az összeurópai rangsorban, ami azt mutatja, az óceán- vagy tengerparttal bíró EU-tagállamok fürdőhelyeinek mekkora arányban „kiváló” kategóriás a vízminősége. A nyugat-balkáni szomszédunk a majd’ tökéletes arányszámmal Máltát (96,6 százalék), Görögországot (95,8 százalék), Szlovéniát (95,2 százalék) és Spanyolországot (94,9 százalék) előzte be az élmezőnyben.

A minőségvizsgálatot szigorú mikrobiológiai paraméterekhez kötik, a tagállamokat uniós „fürdővíz-irányelv” kötelezi a belvízi és tengeri fürdővíz minőségének vizsgálatára (Bathing Water Directive). „Rossz”, „elégséges”, „jó”, illetve „kiváló” osztályzat adható.

A kontinensünket sújtó erdőtűzkárok, hőhullámok és aszály mellett legyen pozitív (öko) színfolt, hogy a teljes uniós „kiváló” kategóriás fürdővízátlag is szépen hangzik: 88,3 százalék.

A hőség demokratizálja a luxust

Zentuccio: A közösségi uszoda luxussá lesz, mert nem lesz belőle elég. Egyre többet felszámolnak, ami megmarad, az a többség számára megfizethetetlen.