„MENJETEK ÉS VÁLTSÁTOK A PÉNZETEKET LÍRÁRA!” 2.

Erdogan török elnök három hónapja ezt nyilatkozta hívei előtt Törökországban: „My brothers who have dollars or euros under their pillow. Go and convert your money into lira. We will thwart this game together.” Azaz magyarul: „Testvéreim, akiknek dollárja és eurója van a párnája alatt, menjetek és váltsátok a pénzeteket lírára! Meg fogjuk akadályozni ezt a játékot együtt.” (A török líra árfolyama akkoriban (is) hevesen gyengült, mely folyamatot a török vezetők a törökök ellen zajló „játéknak” minősítettek.)

Akkori bejegyzésemben ezt írtam: „Engem nagyon meglepett a török elnök felszólítása, mert (feltételezve, hogy nem akar(t) veszteséget okozni a felszólítottaknak – és nyilván nem akart) ezzel valójában azt mondta nekik, hogy (a közeli jövőben) a török líra árfolyama erősödni fog a dollárhoz és az euróhoz képest (mivel „megakadályozzák ezt a játékot együtt”).”

Már három hónap telt el a felszólítás óta, lássuk, hogy vajon hogyan járt az, aki megfogadta Erdogan elnök úr felszólítását.

Aki kicsit is követte nyáron a híreket, az már tudja, hogy az Erdogan javaslatát megfogadó polgárok nagyon nem jártak jól.

Ha például valaki a 10 ezer euróját akkor lírára váltotta, az kb. 55 ezer lírát kapott a pénzéért, de most már majdnem 72 ezer lírát is kapna érte, ha pedig 10 ezer dollárját váltotta lírára, akkor kb. 47 ezer lírát kapott pénzéért, de most (08/27 15:50 körüli állapottal számolva) már kb. 61 ezer lírát is kapna érte, azaz mindkét esetben kb. 30 százaléknyi összegről mondott le az elnöki felszólításra történt átváltással.

Egy igazi hazafi azonban nyilván nem azt számolgatja, hogy mennyit nyert volna a nemzet pénzének későbbi megvásárlásával, de ha vannak vásárlói kosarában külföldi eredetű termékek (egy hazafinak??), akkor gyorsan meg fogja tapasztalni, hogy a külföldi termék lényegesen drágább lett, mint a hasonló hazai, hiszen a külföldi termékért nem lírában kell fizetni, amikor azt megveszik a kereskedők külföldön.

Az igazi hazafi azonban ilyenkor örül csak igazán, mert így a „hasonló” hazai terméket vásárolhatja meg a külföldi helyett, ezzel támogatva a hazai ipart. (Persze bízni kell abban, hogy a hasonló hazai termék összetevői/alkotóelemei között is csak csupa hazai termék van, különben az is drágulna, kivéve akkor, ha a gyártó/kereskedő is hazafi és nem emelné az árat, így veszteséget vállalva.)

Forrás: www.xe.com

Forrás: www.xe.com

Forrás: www.xe.com

Forrás: www.xe.com

Természetesen három hónapnyi ármozgás után sem lehet még „végleges ítéletet” mondani Erdogan felszólításának „számtani” hasznosságáról, de azért eddig nagyon nem tűnik szerencsésnek az elnök felszólítása.

Meglátjuk, mi lesz a következő hónapokban a török líra árfolyamával!