„MENJETEK ÉS VÁLTSÁTOK A PÉNZETEKET LÍRÁRA!” 3.

Lassan két és fél éve annak, hogy Erdogan török elnök nyilatkozatban szólította fel „testvéreit”, hogy „Go and convert your money into lira.”, azaz „Menjetek és váltsátok a pénzeteket lírára!” (A témában megjelent két cikkem: első, második.)

Elnök úr nyilatkozatának felelevenítését azért láttam most időszerűnek, mert a török líra idén ismét sokat gyengült (és új csúcsra ért a napokban) a dollárral szemben, az euróhoz képest meg még többet. Az, hogy a líra gyengült idén, persze nem volt meglepetés senkinek, nem volt ez kirívó, a gyengülés mértéke azonban annál inkább.

A magyar forintnak sem volt túl fényes éve idén, de míg az EURHUF árfolyam „csupán” kb. 9 százalékot emelkedett november 6-ig, addig a EURTRY és USDTRY árfolyam ezen a napon érte el az idei csúcsát, ami kb. 50 és 43 százalékos emelkedést jelent év eleje óta.

November 7-én Erdogan elnök úr leváltotta a török központi bank elnökét, azóta a fenti líra árfolyamok estek, de még így is 35, illetve 28 százalékos az emelkedés idei mértéke.

Hogy könnyebben érzékeljük, milyen óriási mértékű a fenti árfolyamok elmozdulása, egy ilyen emelkedés az EURHUF árfolyam esetében a 11/06-i EURTRY árfolyamcsúcs idején kb. 493 forint, míg a korrekció utáni esetben is 444 forintos EURHUF árfolyamot jelentene.

Azok a „testvérek” tehát, akik 2018. májusában megfogadták „testvérük” javaslatát, a devizaárfolyamon igen sokat buktak ahhoz képest (és sosem voltak pluszban…), ha hagyták volna euróban és dollárban a pénzüket, hiszen az árfolyamok azóta kb. 60 százalékkal emelkedtek, azaz vagyonuk értéke kb. 40%-kal csökkent, ha kizárólag a devizaárfolyamokat nézzük (magasak a líra kamatlábak, viszont a tényleges infláció is az egekben van).

Sajnos a történetnek itt nincs vége, mivel rövid idő alatt egy másik csapás is érte a törököket azután, hogy Erdogan elnök úr szerződést bontott a jegybank vezetőjével, saját veje másnap egészségügyi okokra hivatkozva mondott le pozíciójáról. Innen a távolból is jobbulást, mihamarabbi gyógyulást kívánok neki!