„Menjetek és váltsátok a pénzeteket lírára!”

Erdogan török elnök egy hónapja ezt nyilatkozta hívei előtt Törökországban:„My brothers who have dollars or euros under their pillow. Go and convert your money into lira. We will thwart this game together.” Azaz magyarul: „Testvéreim, akiknek dollárja és eurója van a párnájuk alatt, menjetek és váltsátok a pénzeteket lírára! Meg fogjuk akadályozni ezt a játékot együtt.” (A török líra árfolyama az utóbbi időben hevesen gyengült, mely folyamatot a török vezetők a törökök ellen zajló „játéknak” minősítettek.)

Engem nagyon meglepett a török elnök felszólítása, mert (feltételezve, hogy nem akar(t) veszteséget okozni a felszólítottaknak – és nyilván nem akart) ezzel valójában azt mondta nekik, hogy (a közeli jövőben) a török líra árfolyama erősödni fog a dollárhoz és az euróhoz képest (mivel „megakadályozzák ezt a játékot együtt”).

Már egy hónap telt el a felszólítás óta, kíváncsi voltam, hogy vajon hogyan járt az, aki megfogadta Erdogan elnök úr felszólítását, illetve jól látta-e előre az elnök úr az árfolyamokat.

Nos, Erdogan egy hónappal ezelőtti hétvégi kijelentése után a hét első napjaiban meredeken csökkent az USDTRY és az EURTRY árfolyam (azaz a líra erősödött a dollárhoz és az euróhoz képest), így aki még azon a hétvégén (vagy egy héttel később) az elnök felszólítását követően azonnal magas áron el tudta adni a dollárját és euróját török líráért cserébe, az nyert az átváltáson, mivel (a mélypontokon) kb. 4-5%-kal több lírát kaphatott dollárjáért/eurójáért, mint napokkal később.

Forrás: www.xe.com

Forrás: www.xe.com

Forrás: www.xe.com

Forrás: www.xe.com

A török líra árfolyama a felszólítás után két héttel azonban (ismét) gyengülni kezdett, és felemelkedett az elnök felszólításakori szintre, és azóta is (kisebb kilengések mellett) azon árszint közelében vagy kissé alatta van.

Természetesen egy hónapnyi ármozgás után még nem lehet ítéletet mondani Erdogan felszólításának „számtani” hasznosságáról, de az biztos, hogy nem szerencsés, ha egy ilyen magas rangú vezető ennyire határozott véleményt alkot egy olyan dolog ármozgásáról, melyre neki is csak korlátozottan van hatása.

Meglátjuk, mi lesz a következő hónapokban a török líra árfolyamával, vajon tényleg sikerül-e „megakadályozni ezt a játékot együtt”.