Mennyi készpénzt érdemes tartani 6,5-7 százalékos infláció mellett?

A címben felett kérdésre a válasz nem egyszerű. Annyi készpénz tartása mindenképp célszerű, amennyi a havi kiadások fedezésére szükséges. Ennél jóval több azonban számottevő hozamáldozattal járhat.

A túl sok készpénz, számlapénz tartása (továbbiakban cash), inflációs szempontból megegyezik egy rossz befektetéssel, hiszen a jelenlegi 6,5 százalékos az éves infláció mellett, 100 forint csak 93,9 forintot ér majd egy év múlva. A készpénztartásnak az infláció mellett további hátránya, hogy a befektetések során elérhető többlethozamról is lemondunk. A következőkben azt próbálom röviden bemutatni, miért tartunk túl sok casht, és jó-e ez így, vagy sem megtakarítói szemmel nézve.

Melyek a lehetséges okai a túlzott cash tartásnak?

Minden élethelyzet más, de van néhány hasonlóság is. Készpénz előnye a rugalmasság, minden más eszköznél likvidebb és ennek van értéke. Egyrészt akkor érezzük magunkat biztonságban, ha érezzük a cash jelenlétét, másrészt, ha hirtelen jó vételi lehetőség adódik, cashre van szükség, ahhoz, hogy vásároljunk. Emellett a bankkártyák, online fizetések terjedése könnyebbé tette a kiadások kezelését, gyakran a számlánkon is több casht tartunk a gondtalan költekezés fedezésére. Nem figyelünk arra, mikor mennyi pénz áll a számlánkon lekötés nélkül, de inkább több legyen, mint kevesebb.

A harmadik ok a megfelelő információ hiánya, amiből vagy túl kevés, vagy túl sok van. A túlzott információ áradat, sem mindig jó a sok bába között elvész a gyerek esete, amikor annyi információt kapunk szolgáltatónktól és annyi választási lehetőséget ajánlanak fel, hogy végül emiatt nem sikerül választani, és marad minden cash-ben. Az új, online világban talán még nehezebb eligazodni a rengeteg információ között és jó döntéseket hozni, mint korábban.

Mennyi készpénzt érdemes tartani?

A helyes összeg megállapításához tudatos és következetes költségvetés kialakítása szükséges. Aki minden pénzét elkölti, annak nem kell az inflációtól félnie. De a viccet félretéve, nekik is érdemes  átgondolniuk kiadásaikat és a fizetés megérkezését követően annak egy részét rendszeresen félretenni. Szerencsésebb helyzetben van, akinek a bevétele jelentősen meghaladja a kiadásait. A gyakorlatban az látszik, hogy megéri egy kezdeti puffert hagyni a számlán, és rendelkezni a többlet felhalmozásáról, a cél az, hogy minden hónapban automatikusan kerüljön valamennyi pénz valamelyik megtakarítási formába.

A tudatos megtakarítók pontosan tudják mennyi a bevételük, mennyi a kiadásuk, mennyit tesznek félre, és milyen formában. Aki így kezeli pénzügyeit, könnyebben elérheti, hogy megtakarításának reál értéke növekedjen. Érdemes tehát, megbecsülni bevételünket, kiadásainkat, és gondoskodni a cash megfelelő befektetéséről.

Mit művel az infláció a pénzünkkel?

Az egyszerűség kedvéért nézzük, miként változik a 10 millió forint cash reálértéke egy év alatt 6,5 százalékos infláció mellett, és hogyan alakul a reál érték, ha 10 százalékos hozam mellett befektetjük ezt a 10 millió forintot.

Számlán befektetés nélkül parkoló cash10,000,000
Számlán befektetés nélkül parkoló cash reál értéke 6.5%-os infláció mellett egy év múlva9,390,000
Elmaradt hozam, 10%-os hozamot feltételezve1,000,000
Befektetés reál értéke hozamokkal és inflációval számolva egy év múlva         10,328,000

Ha csak egy évet nézek előre, akkor a fenti számításból látható, hogy 6,5 százalékos infláció mellett a pénz reálértéke már nem 10 millió lesz, csak 9 390 000 forint. A példa szerint 6,5 százalékos infláció mellett, ha a pénz befektetésével 10 százalékos hozamot sikerül elérni akkor a pénz reálértéke 10 328 000 forint lesz.  

A példa azon túl, hogy szemléletesen megmutatja, hogy már egy év alatt is mekkora hozamot lehet veszíteni azzal, ha valaki nem tudatos a pénzügyeinek kezelésében arra is rávilágít, milyen fontos a hosszú távú gondolkodás. Kevés olyan eszköz van ugyanis a piacon, amivel 10 százalékos hozamot lehet elérni. Ez rávilágít arra is, hogy az időtáv meghatározása is nagyon fontos pénzügyeink tervezés során. Jellemzően 5 éven túli megtakarításban kell gondolkodni az infláció feletti hozam tartós eléréséhez. Ráadásul ekkora infláció mellett nagyon nehéz jól befektetni, hiszen kockázatmentesen nem tudunk még inflációt elérő befektetést sem választani. Aki nem hajlandó elfogadni, hogy elinflálódik a pénze, kockázatvállalással tud védekezni ellene. Ilyen alacsony reálhozamok mellett egyre messzebb kerül az az álom, hogy kockázatmentes befektetések a hozamaiból megéljünk.