Mennyit kapjon a mostohagyerek?

Archívumunkból (2019):

Az emberek szeretnek élni, és ha házasok, akkor szeretnének boldog házasságban élni. Ennél fogva elhessegetik a gondolatot, hogy mindezeknek egyszer mindenképp vége lesz. Ha azonban nem sikerül az életünket egyetlen házasságban vagy legalábbis egyetlen házasságból született gyermekekkel megvalósítanunk, akkor botorság átgondolatlanul hagyni, hogy mi marad majd utánunk.

Egy nagyon rövid példán át szeretném megvilágítani, hogy mennyire érdekes eltérések lehetnek abban, hogy a gyerekek közül végül ki, milyen anyagi helyzetben találja magát, ha már nem leszünk. Mindez abból ered, hogy a magyar jog szerint a házasság alatt megszerzett vagyon 50-50%-ban oszlik meg a házas felek között, de halálesetkor a gyermekek és házastárs mindannyian egyenlően osztoznak az elhunyt teljes vagyonán.

Tegyük fel, hogy Édesapa vagyok. Van két gyermekem (Saját Sári és Saját Sanyi) bohó ifjúságomból. Egybekelek egy csodás nővel, akinek szintén van már gyermeke egy korábbi kapcsolatból (Mostoha Misi). Születik közös gyermekünk, Közös Kinga. Tegyük fel, hogy (a jól osztható) 90 millió forint értékű vagyonnal lépek be a házasságba, míg a hölgy üres kézzel érkezik. A házasságunk során a szintén jól osztható 36 millió forinttal növeljük megtakarításunkat. Mi történik néhány kimenetelben:

Először is, egyszerűen egy válás után ez lenne a vagyoni helyzet (millió forintban):

Férj Feleség
108 18

Ha válás után eltávozunk az élők sorából, akkor a gyerekek ekkora vagyont kapnak tőlünk:

Saját Sári Saját Sanyi Közös Kinga Mostoha Misi
36 36 45 9

Ha megmarad a házasság és először a feleség elhunyna, majd a férj ezután távozik az élők sorából:

Saját Sári Saját Sanyi Közös Kinga Mostoha Misi
38 38 44 6

Ha megmarad a házasság és először a férj elhunyna, majd a feleség ezután távozik az élők sorából:

Saját Sári Saját Sanyi Közös Kinga Mostoha Misi
27 27 49.5 22.5

A számokkal természetesen nagyon sokat lehetne még „játszani”. De ha egyetlen dologra felhívnám a figyelmet az az lenne, hogy Mostoha Misi vagyoni helyzete egészen extrém módon ingadozik a különböző kimenetelek esetén. Ha boldog házasságban öregszik meg a szülő pár, akkor pusztán attól függően, hogy a férj vagy a feleség távozik el előbb az élők sorából, Mostoha Misi 6 millióval vagy 22,5 milliós örökséggel kell boldoguljon. Én azt javaslom, hogy akit érint, az vegyen erőt magán, gondolja át, hogy a család életét látva mi lenne az igazságos kimenetele az eseményeknek, és ezt szakértő segítséggel biztosítsa is be a szerettei számára.