Merre tovább S&P 500?

A napokban „szembe jött” velem egy érdekes adatsor:

Természetesen nagyon sok következtetést lehet levonni a táblázatban szereplő számokból. Az egyik ezek közül, hogy a tőzsdék teljesítménye rövid távon nem egyezik a reálgazdaság teljesítményével. Év/év alapon számolva a korreláció mértéke mindössze 0,26 az USA GDP és az S&P 500 teljesítménye között. Még sincs ebben semmi meglepő. Hiszen a tőzsde és a reálgazdaság egymáshoz viszonyított teljesítménye rövid távon olyan, mint a kutya és az őt sétáltató gazda kapcsolata. A kutya néha előre szalad, máskor lemarad, mégis mindenhová követi gazdáját.

Ami viszont nekem ebben a táblázatban feltűnt, az két másik tény. Az egyik a tőzsdei visszaesések számának ritkulása. Az elmúlt 40 naptári évben (azaz 1978 óta), mindössze hat évben esett az S&P 500 értéke, míg az előtte lévő 40 évben (1938-1977) még 12-szer. Vajon egyfajta trend az, amit látunk?

A másik tény, ami feltűnt, hogy 1930 óta csak egyszer (az 1991-1999 közötti időszakban) fordult elő, hogy 9 egymást követő évben is emelkedett az S&P 500 értéke. Vajon megdől a rekord ebben az évben?

Az első kérdésre hosszabb távon fogjuk csak megtudni a választ. A másodikra viszont már december legvégén. Addig pedig lehet izgulni, drukkolni, fogadásokat kötni és persze lehet a különféle tőkepiaci eszközökre ilyen-olyan irányú pozíciókat is felvenni. De bármit is tesznek, közben gondosan mérlegeljék a kockázatokat is!