Olvasóink kérdezték, válaszolunk – Mesterséges intelligencia és befektetések

„Hogyan fog hatni a brókercégekre a mesterséges intelligencia? És a befektetési alapkezelőkre?”

Nagyon valószínűnek tűnik, hogy az ügyfelekkel való kapcsolattartás alapvetően változik majd meg. Mindenki számára és azonnal rendelkezésre fog állni a jelenlegihez képest magasabb színvonalú ügyféltájékoztatás, ügyintézés és tanácsadás lehetősége. Nagy hatékonyságjavulást várok a könyvelés, nyilvántartás, reporting és egyéb backoffice-feladatok ellátása területén. A portfóliókezeléshez szükséges elemzési feladatok egyre nagyobb részét az MI fogja végezni, mégpedig folyamatos interakcióban az emberi elemzőkkel/portfóliókezelőkkel.

A mesterséges intelligencia fejlődése azonban rendkívül gyors ütemben történik. Ami ma belátható, az holnapra gyorsan megváltozhat. Akár néhány éven belül megjelenhet az emberi intelligenciaszintet elérő általános mesterséges intelligencia (AGI) és a fejlődés tempója ezzel még tovább gyorsul. Véleményem szerint mindez alapvetően és kiszámíthatatlan módon fogja átalakítani a világunkat egy évtizeden belül.

„Miért alakulhatott úgy, hogy az AI-t sokan csak a generatív AI-val azonosítják, erről szól rengeteg sajtóanyag. A YouTube, a Facebook, a Tiktok user generated contentet promotáló-javasló AI-algoritmusai már most is iszonyat politikai és pszichológiai hatással bírnak, főleg a fiatalabb generációra. Vajon miért becsülik alá sokan a „kevésbé látványos” AI-t?”

A kérdésben benne van a válasz: éppen azért, mert a szöveg generálására épített AI rendkívül látványos. A ChatGPT (GPT 3.5), és sokkal inkább a márciusban megjelent GPT 4 nagy nyelvi modellek voltak azok, amelyek először mutatták be hihetően a széles közönségnek, hogy lehetséges egy géppel tetszőleges témáról emberi nyelven, értelmesen kommunikálni (még ha természetesen ennek is megvannak a maga korlátai).

Másrészt a látványosságon túl ez már valóban sokkal inkább hasonlít az általános mesterséges intelligenciához (AGI). Az AGI képes lesz bármely szellemi feladatot magas szinten elvégezni, és a vele való kommunikáció emberi nyelven fog történni. A ChatGPT azt mutatta meg, hogy mindez már nem a távoli jövő. Az AGI és ami utána jön messze nagyobb és kiszámíthatatlanabb hatással lesz a világunkra, mint a kérdésben felsorolt (és valóban jelentős hatású) vagy az élet egyéb területein ma is használatos ANI-val (artificial narrow intelligence) el lehet érni.

Borítókép forrása: Jared Oriel, money.com