Mesterséges intelligencia, mint pénzügyi tanácsadó?

A 2023-as év egyik legfelkapottabb témája a mesterséges intelligencia, (talán még a kriptovalutákat is megveri népszerűségben), köszönhetően a ChatGPT megjelenésének, amit ma már bárki bármikor néhány kattintással elérhet. A mesterséges intelligencia (AI) egy nagyon új, innovatív terület, és jelenlegi fázisában a felhasználók többsége csak ábrándozik arról, hogy a jövőben mire lesz képes egy ilyen szoftver, milyen feladatokat lehet vele elvégezni, hogy könnyítheti munkájukat, vagy egyenesen hogyan válthatja ki azokat. Az alábbi ábra jól szemlélteti mennyire nagy a kereslet az AI-ra.

Kevesebb mint 10 év alatt hússzoros növekedést várnak az elemzők, ami elképesztően magas érték. Nem csoda, hogy rengeteg vállalat indít kutatást ilyen területen, vagy építi be a mesterséges intelligenciát mindennapi működésébe, termékeibe vagy szolgáltatásaiba.

A mesterséges intelligencia piacának mérete (Forrás: Statista)

Érdekesség, hogy a CNET hírportál idén januárban több olyan pénzügyi témájú cikket tett közzé, amelyet teljes mértékben mesterséges intelligencia készített. Vannak, akik úgy tekintenek az AI-ra, mint egy eszköz, ami növeli a produktivitást, míg mások a humán munkaerő versenytársának tartják a munkaerőpiacon.

Az egyik munkaterület, ahol mesterséges intelligenciára ellenfélként is tekintenek az a tanácsadás, ezen belül pedig a cikk fő fókuszában a pénzügyi tanácsadás fog állni. Több érv is szól amellett, hogy miért lenne célszerű szoftverrel helyettesíteni egy pénzügyi tanácsadót. A szoftver nem felejt, ellenben az emberekkel. Bármilyen adat pillanatok alatt elérhető a program használójának. Talán még olcsóbb is, de az biztos, hogy gyorsabban megkapunk valamilyen végeredményt, hiszen jelenleg csak egy jól megfogalmazott kérdésre van szükségünk.

Azonban vannak, akik úgy gondolják, hogy a pénzügyi tanácsadókat nem lehet lecserélni egy programra, és ezek között van a ChatGPT is:

“A mesterséges intelligencia képes lehet sok olyan feladat automatizálására, amelyet jelenleg a pénzügyi tanácsadók végeznek, de valószínűtlen, hogy teljes mértékben helyettesíteni fogják őket.”

Tehát a pénzügyi tanácsadók egyelőre megnyugodhatnak…

Az érvek egyszerűek. Vannak olyan kérdések, amelyeket nem lehet megválaszolni néhány paraméter bepötyögése után. Nézzünk néhány példát:

Mi a megfelelő eszközallokáció számomra?

Előtörlesszem a hitelemet, vagy inkább fektessem be ezt a pénzt?

Mennyit tegyek félre a nyugdíjas évekre?

Milyen stratégiát érdemes követnem a befektetési döntések során?

Vegyek-e fel hitelt?

Milyen valutában tartsam a megtakarításomat?

Mennyit tegyek félre havonta, hogy pár év múlva tudjak venni egy nyaralót?

A fenti kérdések nem tűnnek túl komplikáltnak, a válasz rájuk mégis az, hogy attól függ.

Itt jön a képbe, hogy miért is fontos egy pénzügyi tanácsadó szerepe. Egy jó tanácsadó ismeri az ügyfelét legalább annyira, hogy tudja mik a céljai, mekkora tőke áll a rendelkezésére, hogyan kezeli a kockázatot, és még rengeteg dolgot, amit egy szoftvernek nem lehet teljes mértékben átadni. Mások befektetéseit kezelő pénzügyi szakemberek fel tudják tenni a helyes kérdéseket, míg a mesterséges intelligencia jelenleg csak az előre betáplált kérdésekből tud választani, amik sokszor nem relevánsak. Egy tanácsadó felelősséget tud vállalni döntéseiért, ajánlásaiért, amit egy programtól az ügyfelek nem várhatnak el, ezért a bizalom sem erős.

A legnagyobb előnyei az embereknek a mesterséges intelligenciával szemben nem mások, mint a személyes kapcsolat, kommunikáció, bizalom, tisztelet és erős problémamegoldó készség. Az ügyfelek pedig pont ezeket a tulajdonságokat értékelik a legfontosabbnak, amikor pénzügyi tanácsadót keresnek. A tanácsadók meg tudják érteni ügyfeleik érzelmeit és viselkedését, amik sokszor egyedi esetek. Az ügyfelek rendelkezésére állnak jó és rossz időkben egyaránt. Ez igaz a programokra is, azonban rossz időkben, mint mondjuk egy válás idején a szituáció egyedi, amire egy program nem képes teljes pontossággal reagálni, mivel nem tudja értelmezni az összes változót.

Továbbá vannak olyan országok, mint Magyarország, ahol sokan még profi szakemberekre sem merik rábízni vagyonuk egy részét, mely hasonlóan fontos döntés, mint egy ingatlan vagy autó vásárlása vagy javítása, ahol pedig az esetek többségében felmerül külső segítség igénybevétele. Elképzelhetjük, hogy olyan országokban, mint hazánk, mikor fogják az emberek vagyonukat befektetni az AI javaslatai alapján. Illetve nap mint nap előjöhetnek olyan egyedi problémák, amelyekhez mindenféleképpen kell egy szakember tudása, például adóoptimalizálás vagy jogi kérdések.

Felmerül tehát a kérdés, hogy meg kell-e menteni a pénzügyi tanácsadókat a technológiától. Úgy gondolom, hogy ezt a kérdést egy másik irányból érdemes megközelíteni.

Ha a mesterséges intelligencia a jövőben eléri azt a szintet, amit jelenleg sokan vizionálnak, akkor a pénzügyi világban egy eszköz lesz, épp úgy, mint a Bloomberg Terminal. Sokak számára elérhető, de azok, akik tudják használni, máris előnyben lesznek a régimódi befektetőkkel és tanácsadókkal szemben (erről pedig maga a ChatGPT is így vélekedik). Több dolgot is megemlít, ami a tanácsadók munkáját nem megszünteti, hanem hatékonyabbá teszi.

A jövőben különösen hasznos lehet a kockázatok felmérésére egy mesterséges intelligencián alapuló program, amely képes lesz adatok sokaságából pillanatok alatt következtetéseket levonni, ami alapján egy befektetési szakember meghozhatja a döntését. Mi több, a tanácsadóknak még több idejük is lesz egyéb teendőik elvégzésére, ezzel hatékonyabbá téve mukájukat. Képes lesz automatikusan elvégezni az amúgy unalmas mindennapi feladatokat, mint a riportok készítése, adatok rögzítése vagy akár a portfólióban szükséges változtatások/súlyozások alapszintű elvégzése.

Ahogyan a mesterséges intelligencia jelenleg a legújabb Jordan-cipőket adja fel nekem hirdetésben napokig, ha kimondom a „Jordan” szót, vagy rákeresek egy ilyen márkájú cipőre, úgy az ügyfelek pénzügyi adatainak és preferenciáinak megismerése után hasonlóan személyre szabott ajánlásokkal tud előállni. Továbbá a mesterséges intelligencia képes lehet makroszinten is elemzéseket végezni és előrejelzésekkel segíteni a tanácsadók munkáját, mi több, akár technikai elemzés elvégzésére is alkalmas lehet, hiszen gyorsabban észreveszi azon mintázatokat, amiken az elemzés alapul.

Az utóbbi évtizedben elkezdtek megjelenni az úgynevezett robottanácsadók (Robo-advisor) is, amelyek digitális platformok és algoritmus által vezérelt kész befektetési terveket és ajánlásokat készítenek. Azonban itt is több érv van, ami az ember mellett szól. Igaz, hogy a Robo-advisor egy sokkal olcsóbb szolgáltatás, azonban egy pénzügyi tanácsadó képes jobb teljesítményt elérni ügyfeleinek, mint a piac, míg egy robot tanácsadó jellegéből fakadóan alacsony kockázatú, konzervatívabb, jellemzően piackövető stratégiát tud csak nyújtani, és egyébként sem elterjedt megoldás a lakosság körében. Fontos szempont továbbá, hogy a befektetési tanácsadók számára a pénzügyi világ közel összes terméke elérhető, míg az algoritmus csak egy szűkített termékpalettából válogat. Végül, ami a legfontosabb: az AI soha nem fogja tudni azt az emberi faktort és érzelmi támogatást biztosítani, amit egy hús-vér tanácsadó.

A mesterséges intelligencia feltehetően nagyon hasznos lesz a pénzügy technikai területén, például excelek, pénzügyi kimutatások elemzésében, de nagy különbség van a nyers, tankönyvi, előre betáplált tudás és az emberekkel való kapcsolatépítés között.

A bejegyzés írásában közreműködött a ChatGPT.

A cikk szerzője Vincze Ádám, a Budapest Investment Club tagja.

Elveszik a robotok a befektetési alapkezelők munkáját?

Miért éri meg alapkezelőhöz fordulni robottanácsadók helyett? – tette fel a kérdést az Index a “verseny” emberi érintettjeinek, köztük Szabó Balázsnak, a HOLD portfóliómenedzserének.

Cseberből vederbe? – Olaj, hidrogén és a Saudi Aramco

Vajon az energiaipar legmeghatározóbb játékosa, a Saudi Aramco, hogy tervezi felhasználni az óriásbevételét, és diverzifikálni a termelését?

Ez egy véleménycikk, amely nem feltétlenül tükrözi a HOLDBLOG szerkesztőségének álláspontját.

JOGI NYILATKOZAT

A dokumentumban foglaltak nem minősülnek befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak, befektetési elemzésnek, az abban foglaltak alapján a HOLD Alapkezelő Zrt.-vel szemben igény nem érvényesíthető, azokért a HOLD Alapkezelő Zrt. felelősséget nem vállal.