Mi is a Goldilocks?

Archívumunkból (2020)

A tőkepiaci szaksajtó rendszeresen emlegette az elmúlt években, hogy épp „Goldilocks” gazdaság van, illetve azt, hogy ez idén véget ért. A blogunkon is tucatnyi alkalommal hangzott el a kifejezés. Általában annyit tettek hozzá, hogy ez a „nulla kamat + gazdasági növekedés” időszaka vagy még inkább a „nulla infláció + növekedés” kora. A helyes definíció mindezek összessége lesz. De előtte tisztázzuk, mit is takar a Goldilocks? Honnan ered? Mit jelent? Így okosakat tudunk majd sztorizni róla kollégáinknak:

Nos, a „Goldi” az aranyból (gold) képzett név. (Lásd továbbfejlesztett keresztnév verzióját Goldie Hawn színésznőnél.) A „locks” pedig magyarul loknikat vagyis hajfürtöket jelent. Goldilocks pedig így egyben írva a három medvéről szóló mese (The Story of the Three Bears) egyik szereplője. Egy aranyló hajú kislány.

A mesében Goldilocks az erdő mélyén sétálva rátalál a medvecsalád házára. Medvemama, medvepapa és a kis bocs nincsenek épp otthon. Ő megéhezik, és az asztalon álló zabkásájukba kóstol. Az apa táljában túl forró a kása, a medvemama táljában túl hideg. A kis bocs kásája viszont épp megfelelő hőmérsékletű, tehát azt Goldilocks felfalja. Aztán hasonló zajlik le az ágyikókkal is. Az egyik túl kemény, a másik túl puha, de a harmadik kényelmes, és abban Goldilocks el is alszik. Komoly tanulságra ne számítson senki! A végén a medvecsalád hazaér, a kislány felébred, majd ijedtében kiugrik az ablakon és hazaszalad. A záró mondatokban megígéri az anyukájának, hogy ezentúl mindig hallgat rá és nem kóborol többet az erdő mélyére. Talán emiatt van értelme szülőként ezt a mesét valaha is egy gyermeknek elmondani.

A tudomány mégis sok örökséget állított a mesebeli kislánynak. A legfontosabb a csillagászatban használt „Goldilocks zone”, magyarul „lakható övezet”. Egy csillagrendszer (értsd nálunk: Naprendszer) ama területe, amelyben az általunk ismert élet ki tud alakulni. A mesebeli zabkásához hasonlóan a nem túl forró és nem is túl fagyos bolygók előfordulási helye. A lényeg, hogy egy ilyen bolygón a víz valahol mindig folyékony. Nem lehet az egész bolygó 0 Celsius-fok alatt vagy 100 Celsius fok fölött. A Naprendszerünkben ez csakis a Földre igaz (és pár kisebb exobolygóra). A Merkúr és Vénusz túl közel van a naphoz. A Mars pedig már a „hideg irányba” kívül esik a zónán. Ugyanakkor, a galaxisunkban 40 milliárd földszerű bolygót becsülnek a tudósok a Goldilocks zónában. Tehát, elég nagy az esély a Földön kívüli életre.

Forrás: Space.fm

Visszatérve a számunkra itt legfontosabb „Goldilocks”-ra, a Goldilocks gazdaságra. Ennek lényege az, hogy a tankönyvekben tanított lehetetlen „szentháromság”, vagyis az alacsony kamatkörnyezet, gazdasági növekedéssel együtt, de infláció nélkül képes létrejönni. Ezt láthattuk az elmúlt években (a cikk eredeti, 2020-as megjelenése előtt – a szerk.). A legtöbb „tankönyvhívő” azt mondta, hogy hamarosan elérkezik az infláció, és akkor a lehetetlen hármast nyugodtan hívhatjuk majd a jövőben is lehetetlennek. Idén viszont úgy néz ki, hogy a gazdasági növekedés esett ki a körből. Maradt az alacsony kamatszint és az alacsony infláció a fejlett világban.

Archívumunkból (2020)