Mi történt az elmúlt két hétben Katarban?

Ahogyan azt várni lehetett, a katari világbajnokság nem hagyta hidegen a közvéleményt. Annak ellenére sem, hogy a szokatlan időpontban megrendezett esemény a nyári sörözős, meccsnézős estéket a Föld északibb felén lényegében porba rombolta. Katarban viszont mindezek ellenére megrendezik a legrangosabb futballtornát, ahol egyszerre van jelen az üzlet és a politika is, amely legalább ugyanannyira meghatározta az elmúlt két hetet, mint a játék maga.

Nem maradtunk botrányok nélkül

Még el sem rajtolt a világbajnokság, de már felröppentek a hírek arról, hogy Katar mégsem szeretné, ha a stadionokon belül sörök árusításába kezdenének. Az eseményt szponzoráló Budweiser legnagyobb megrökönyödése közepette nehezen tudott mit kezdeni a helyzettel, és különböző kommunikációs trükkökhöz igyekezett folyamodni. A cég például a Twitteren ajánlotta fel a győztes ország számára a végtelen mennyiségű raklapnyi sört, amelyet egy fotóval is igyekezett illusztrálni az érdeklődők számára. A helyzet érhetően pikírt, hiszen 75 millió dollárt fizetett a cég a FIFA részére a szponzorációért cserébe, míg egyéb marketingköltségei és logisztikai kiadása csak fokozzák ezt az összeget. A kialakult helyzet ismeretében röhejes látni a Budweiser Zero hirdetéseket a mérkőzések közben futó reklámtáblák feliratain.

De azért az európai szurkolók nyugodtan dörzsölhetik a tenyerüket, hiszen 1,5 év múlva Németországban kerül megrendezésre az Európa-bajnokság, ahol alkoholos sörből biztosan nem lesz hiány. Alkohol tehát valóban csak a kijelölt szurkolói zónákban és az elitebbnek mondott hotelekben maradt csupán elérhető. A szurkolói zónákban mért félliteres sörök ára magyar forintban számolva nagyjából 5000 forintot kóstál. Ez egy amerikai szurkoló számára valószínűleg nem jelent problémát, de a többiek minden bizonnyal nem túlzottan boldogok az ár/érték arányokat ismerve.

Különösen akkor, ha tudjuk, hogy a szállásokkal kapcsolatos fejlemények is sok port vertek fel a napokban. A konténerlakások szinte lesokkolták az érintetteket. Az éjszakánként 90 ezer forint ugyan nem tűnhet túlzottan elrugaszkodott árnak, de sokan használt szobákat kaptak, és a csatornahálózatok kapcsán is akadtak problémák. Természetes ugyan, hogy egy nagyjából 1,5 milliós tömeget egy 3 milliós ország nem tud csak olyan megoldásokkal elhelyezni, amelyek ideiglenesek, de az egészen bizonyos, hogy akadtak komoly problémák a kivitelezésben.

Az elmúlt napokban pedig azt is beismerni kényszerültek a fő szervezők, hogy a korábban kommunikált 37 halálos áldozat helyett valóban akár 400-500 emberről is beszélhetünk, akik a stadionok építése közben haláloztak el. Ez a szám még így is valószínűleg a töredéke a ténylegesnek.

Futballal kapcsolatos probléma a stadionok kihasználtságának a kérdése. A Marokkó-Horvátország mérkőzés 60 ezres stadionját gyakorlatilag teltnek minősítették a szervezők, de a mérkőzés kezdete előtt néhány perccel számos képen is nyilvánvaló, hogy bizony akár tízezres nagyságrendű is lehet a hiányzás. Ugyanakkor ennek kapcsán már számos fejtegetés látott napvilágot. Egyes arénák ugyanis a hivatalos számoknál nagyobbnak vannak minősítve, valamint az eladott jegyeket is számolják abba a bizonyos nézőszámba, amelyet végül leközölnek a szervezők. Az viszont bizonyos, hogy a gigantikus nézőszámú mérkőzéseket hozó 1994-es amerikai vb óta nem látott tömeg gyűlt össze az Argentína-Mexikó mérkőzésen. 88 966 ember nézte, ahogy Messi és csapata életben marad a világbajnokságon. A Lusail Iconic Stadion nem mellesleg a világbajnokság fináléjának is helyet ad majd december 18-án.

Ami a pályán történik

A nagy sztárok mindenesetre a nehézségek ellenére is megérkeztek a világbajnokságra. Lionel Messi, Kylian Mbappé vagy Robert Lewandowski is remek formának örvend. Olyan kiugrásra kész játékosok növelték eddig értéküket a tornán, mint a holland Cody Gakpo, aki három gólt is szerzett a csoportkörben. De ott van még a Benfica középpályása, az argentin Enzo Fernández, akit azonnal több nagy európai klubbal is szóba hoztak. Meg kell még említeni Jude Bellingham és Rafael Leao remek debütálását. Az angol és portugál fiatalok hihetetlen extrát adnak válogatottjaik teljesítményének egyéni megoldásaiknak hála. Ugyanakkor a világbajnokság néhány komolyabb meglepetést is hozott, ami mindenképpen felpezsdítette a tornát, és már a csoportkörökben eltért a megszokott sémáktól.

Az írás pillanataiban nehéz még verdiktet vonni a különböző kontinensek szereplése között, de Afrika biztató eredményeket mutat és Ázsia is tudhat magának kisebb-nagyobb skalpokat a csoportkörből. Mindezek mellett természetesen Európa, valamint Dél-Amerika is képviselteti a legfontosabb résztvevőkkel magát a következő körben. Így a nyolcaddöntők előtt sem feltétlenül sokat változott az erősorrend. Brazília, Franciaország, Spanyolország és Argentína is joggal pályázhat arra, hogy elnyerje végül a trófeát.

Kellemes meglepetés Szenegál továbbjutása, akik az abszolút legnagyobb sztár, Sadio Mané nélkül is képesek voltak eljutni a legjobb 16 közé. Hasonlóan nagy tett, hogy Ausztrália Dániát és Tunéziát legyőzve jutott a nyolcaddöntőbe. Ennél sokkolóbb viszont Belgium és Németország búcsúja a csoportkört követően. A belga válogatott a legidősebbek közé tartozott a tornán, és ez a pálya szinte minden szegmenségben meglátszott a csoportküzdelmek során. A németek pedig elhibázták a nyitómeccset, onnantól pedig már nem volt a saját kezükben a sorsuk és a spanyolok sem szakadtak meg az utolsó körben, hogy Havertzék segítségére siessenek.

A nagy ugrások, az igazi meglepetések és a hőssé válások viszont csak a következő két hétben pörögnek majd csúcsára. Éppen ezért a pályán kívüli és belüli eseményekről egy hosszabb összefoglaló anyaggal mindenképpen jelentkezünk a világbajnokságot követően!

A cikk szerzője Sziklai Attila

Katar: költésbajnok világbajnokság

220 milliárd amerikai dollár. Becslések szerint ennyi pénzt költött Katar a téli labdarúgó-világbajnokság beruházásaira, fejlesztéseire, stadionépítéseire, infrastruktúrájára – sokszorosan többet, mint amennyire eddig bármelyik rendezőországnak a zsebébe kellett volna nyúlnia.

Ez egy véleménycikk, amely nem feltétlenül tükrözi a HOLDBLOG szerkesztőségének álláspontját.