Miben rejlik Észtország fejlődésének kulcsa?

“Az ország formális elismerését és Észtország Európai Unióba való bejutását az egyik legfontosabb dolognak tartom, amellyel külügyminiszterként foglalkoztam, mielőtt elnök lettem. Ma kevésbé vagyunk korruptak, mint az Európai Unió legtöbb országa. A Transparency International korrupciós indexét illetően még Franciaországot is megelőzzük.

Amikor az elnökségemnek vége lett, 2016-ban meghívtak Stanfordba az egyetemre. 2020 júniusában visszaköltöztem Észtországba. Amikor visszaköltöztem ide, a New York Times egyik cikke (a COVID-járvány három hónapos volt) azt állította, hogy a 1,7 millió amerikai útlevél meghosszabbítása elmaradt, mert a COVID mindent leállított. Észtországban az útlevelem megújítása online zajlik. Nem kell fizikailag papírokat hoznom, mert már tudják, ki vagyok. Csak egy új képet kell benyújtanom, mert eltelt néhány év. Azt hiszem, ez kiváló példa arra, amit elértünk, és mi alatt, az egész országra gondolok. És persze az egész észt vállalkozói világ is része ennek. Július 7-én elmentem egy nagy buliba a Wise-hoz, nemzetközi pénzátutalási szolgáltatásokat nyújt, amelyet két észt vállalkozó alapított 2011 -ben. Ma már a londoni tőzsdén van a cég, amelynek piaci értéke 9,3 milliárd euró.

A függetlenség elnyerése után itt tartunk harminc évvel később, és az újságírók még mindig azt írják: Észtország, az posztszovjet ország. Tiszta röhej!(…)

Hét Unikornissal (=1 milliárd dollárnál nagyobb piaci értékű fiatal cég), amelyeket észtek és/vagy Észtországban alapítottak, az ország az első Európában az egy főre jutó Unikornisok számában. Honnan jött ez a vállalkozói kultúra?

Egyrészt az éhezésből. Az emberek nagyon szegények voltak a szovjet időkben. Az észtek nézhették és megértették a finn televíziót. Megnézték az ottani életet, és összehasonlították a körülöttük lévő élettel, ami ezt a sikeréhséget okozta.

Emlékszem, egy barátom mesélte, hogy a 80-as évek végén, ha elmentek az élelmiszerboltba, csak disznófej volt kapható, melyről a pofahús is le volt fejtve, így szinte nem volt húsuk. Amikor a finn televíziót nézte, láthatta ezt a nagyon kellemetlen cégreklámot, amely marha- és sertéshúsdarabokat mutatott az árakkal – miközben ott ült és nézte ezt a vörös húst, és evett egy újabb undorító húsmentes ételt. Csak Észtországban volt ennek hatása, mert máshol a vasfüggöny mögött az emberek nem láthatták az innováció erejét.

Az első vállalkozó kölykök olyanok akartak lenni, mint a finnek. Aztán a Skype mindent megváltoztatott. Ez a hihetetlen siker nem is azért volt akkora, mert valamennyien meggazdagodtak. Az volt a hozzáállás, hogy előtte mi voltunk ez a szegény kis hideg és esős, elmaradott világvége tartomány valahol Európában, majd hirtelen ez a négy fickó feltalálta a telefonálást az internetes protokollon keresztül (VOIP). Niklas Zennström volt a cég tulajdonosa, de ez a négy srác kitalált egy megoldást, amely hónapokon belül világszerte szenzációvá vált, mert mindenki azonnal telefonálni kezdett az interneten keresztül. Ez azt jelentette, hogy nem kell elköltöznünk Észtországból, hogy sikeresek legyünk, tehetünk itt valamit, és jó dolog matekot tanulni! Azok az országok, amelyek nagy hangsúlyt fektetnek a tudományra, jobban teljesítenek. (…) Észtország az utolsó Pisa-teszt felmérésen, amely a diákok matematikai és tudományos képességeit vizsgálta, első lett Európában, és minden évben az első vagy a második helyen vagyunk, versenyben a finnekkel.”

(Interjúrészlet Toomas Hendrik Ilves volt észt köztársasági elnökkel)

Forrás: Vakmajom a Facebookon