Miért eshetnek tovább az amerikai részvények?

A 2021 vége óta tartó tőzsdei esésnek egyelőre nem látszódik a vége, habár sokan azt gondolták (vagy gondolják), hogy a buy-the-dip stratégia most is működni fog. A kínai lezárások, az orosz-ukrán konfliktus és az infláció mind közrejátszottak az esésben. Fundamentális oldalról vizsgálva azonban az a kérdés, hogy a vállalati profitok erodálódását árazzák a befektetők, avagy szimplán az értékeltségi szorzók csökkentek, esetleg ezek együttesen.

A részvények eddigi eséséről elmondható, hogy nem a várható vállalati profitok visszaeséséből fakad, hanem az értékeltségi szorzók zsugorodásából.

A legismertebb értékeltségi szorzó talán a P/E, ahol a részvény árát az egy jegyre jutó eredménnyel osztjuk el. Ennek egy speciálisabb változata az előretekintő P/E, ahol a részvény spot árát a jövő évi várható eredménnyel osztjuk. Láthatjuk az alábbi ábrán, hogy a kamatok emelkedése milyen erősen korrelált, vagyis együtt mozgott az előretekintő P/E ráta alakulásával.

Az első negyedéves jelentési szezonban a vállalatok háromnegyede az elemzői várakozásokat felülmúló eredményről számolt be, tehát nem a rossz eredmények miatt van alulteljesítés.

Ami még furcsább, hogy az előretekintő EPS-ekben további növekedést áraznak idénre a befektetők, a teljes évre körülbelül 9 százalékosat. A JP Morgan elemzőház már lefelé módosította a várakozását, de így is közel 10 százalékos EPS-növekedést prognosztizál 2022-re.

A második negyedéves számokban már valószínűleg látszódni fognak az emelkedő kamatszintből és a megugró energiaárakból fakadó költségnövekedések és keresletcsökkenések. Elmaradhat a tavalyi rekordméretű részvényvisszavásárlás és a vállalati marzsok is szűkülni fognak, így nehéz elhinni azt, hogy nőne a vállalatok egy jegyre jutó eredménye.

Empirikus példákból okulva egy „átlagos” recesszió körülbelül 10 százalékos egy jegyre jutó eredménycsökkenést eredményez. Az egyetlen megoldást a Fed úgynevezett „soft-landing”-je jelenthetné, tehát ha úgy tudja letörni az inflációt a kamatemeléseivel, hogy nem okoz közben recessziót a gazdaságban, így megmaradhatna a vállalatok profitabilitása.

Észrevesszük a tőzsdei figyelmeztető jeleket?

Nem érdemes magas kockázatot vállalni akkor, amikor a reálgazdaságban is olyan erős bizonytalanságokat látunk, amik nincsenek beárazva a részvényárfolyamokban. Néhány, a tőzsdei esést korábban megbízhatóan előre jelző indikátorra érdemes lehet figyelmet fordítani.