Miért hülyeség a közös európai kötvénykibocsátás gondolata, avagy miért nincs igaza Soros Gyuri bácsinak és a pénzügyi szemle online blognak?

Azt írja a pénzügyi szemle online blog: „A spanyolokat épp az euró taszíthatja mély gödörbe, a megoldás talán a közös európai államkötvénypiac megteremtése lehetne.”

Miért hülyeség a közös európai kötvénykibocsátás kép

Soros György is már régóta propagálja ezt a megoldást, egyben élesen kritizálva a német kormányt, hogy nem támogatja az ötletet. Soros fantasztikus alapkezelő volt, kimagasló hozamokat ért el a befektetőinek, de ezúttal szerintem nincs igaza. Hogy miért nem, az egy nagyon egyszerű példázattal illusztrálható:

Vegyünk egy nézőkkel tömött előadótermet, minden néző kezében egy kis ivópohár, középen egy asztalon három hordó, az asztal mögött egy gazdaságpolitikus. Az „A” jelű 1000 literes hordóban Szentkirályi ásványvíz, a „B” jelű 1000 literes hordóban Balfi ásványvíz, a „C” jelű 200 literes hordóban emberi ürülék található. A jegybankár felszólítja a nézőket, hogy mindenki járuljon a hordókhoz és neki tetszőleges folyadékkal töltse meg poharát, majd annak tartalmát fogyassza el.

Az ivászat végén nagy valószínűséggel a 2000 liter folyadék tűnik el a közönség gyomrában úgy, hogy a „C” hordó tartalma érintetlen marad.

A következő napon pontosan megismétlődik a felállás, de most a gazdaságpolitikus (akit zavart, hogy tegnap nem minden hordó ürült ki) a nézők szeme láttára a „C” hordó tartalmát beleönti a „B” jelű hordóba, és a nézők felé megismétli tegnapi kérését. Mi történik? Nagy valószínűséggel a tegnapi 200 literes remittendával szemben immár 1200 liter anyag marad a hordókban. Igaz, hogy a hígítás révén látszólag eltűnik a „C” hordó 200 literes tartalma, de a beavatkozás kontra produktívnak bizonyul, hiszen tartalma megfertőzi az 1000 literes tiszta vizet és az így kialakuló kotyvalék senkinek nem kell.

Pontosan ugyanez történne az euro kötvénnyel. Ha a német bundot valamiképpen összekevernénk a spanyol államkötvénnyel, annak nem az lesz a következménye, hogy jó áron sikerül megszabadulni a spanyol értékpapíroktól, hanem éppen ellenkezőleg: a korábbi német kötvény iránt megnyilvánuló kereslet is megcsappan. Az így feljavított perifériás kötvényekkel szembeni piaci undor jóval kisebb mértékben csökkenne, mind amennyi korábbi német kötvényvásárlót a spanyol szennyezés elriasztana. Szerintem ez nem túlságon bonyolult.

Megkérdezném Gyuri bácsit és a pénzügyi szemle online blogot: Vajon innának a „B” hordó trutymójából?