Miért ne lenne recesszió Magyarországon?

Elég gyakran vannak vad ötleteim a gazdasággal kapcsolatban és ezek elég gyakran  tévedésnek szoktak bizonyulni. Mindazonáltal nem fér a fejembe, hogy mitől NE lenne recesszió jövőre Magyarországon? Méghozzá igazán komoly recesszió.

Az MNB egyelőre növekedésre számít és csak alternatív, kevésbé valószínű (bár egyre valószínűbb, ahogy érzem a beszélgetésből) forgatókönyvük a recesszió. Nem vagyok a téma nagy szakértője, de nekem a növekedés sehogy sem jön össze:

https://www.portfolio.hu/gazdasag/novekedes_vagy_recesszio_egyre_vekonyabb_a_jeg_interju.155892.html

Nézzük miből áll össze a GDP á lá makro tankönyv első évfolyam: Y= C+I+G+(X-M)

azaz

Első a fogyasztás. Tudjuk, hogy a fogyasztás csökkenni fog, hiszen a devizahitelek végtörlesztésére mindenki minden utolsó erőforrását mozgósítani fogja (meg a szomszédét és a nagybácsiét is), tehát jövőre majd ismét fel kell tölteni a tartalékokat, takarékoskodni kell, így nem fognak költeni. Aki nem végtörleszt, annak meg annyira felment a havi részlete, hogy azért nem fogyaszt. A maradék, akik valóban minimálbér körül vannak, lehet hogy még rosszabbul jár. Számos munkahely ugyanis megszűnhet a minimálbér drasztikus elemlése miatt, vagy ha nem, akkor az alacsony fizetési kategóriában lévők nettó bére így vagy úgy de csökkenni fog. Nekik nem lesz munkájuk, ők sem fogyasztanak

Második a képletben a beruházás. Na ez aztán végképp nem lesz, hiszen hitel híján nincs beruházás, és azt már korábban leírtam, hogy a bankok valószínűleg hatalmas hitelvisszaszívást hajtanak végre a gazdaságból (mivel jelentős veszteséget szenvednek el saját tőkéjükben), tehát a beruházások is csökkenni fognak.

A harmadik a kormányzati szektor költekezése. Itt komoly megszorítás   reform lesz, a költségvetési hiánynak csökkennie kell. Habár az IMF-et elkergettük, de helyette kaptunk egy még szigorúbb urat: a piacot, ő pedig nem tűri a fegyelmezetlenkedés. Tehát ebből az irányból is csökkenés jön

Az utolsó a nettó export. Ez az egyetlen reményünk, ez tartotta fenn az elmúlt 2-3 évben a hazai gazdaságot is, de Európa durva lassulásával valószínűleg ebben sem lesz növekedés, sőt könnyen lehet, hogy csökkenésbe fordul.

Négy komponensből négy negatív. Ebből nem növekedés lesz, hanem óriási kontrakció. Szerintem.

 

Forrás: zsiday.hu