Miért nem lesz IMF-megállapodás?

A magyar kormány gazdaságpolitikai alapvetése a függetlenség, a mozgási szabadság, a saját utas, unortodox”-nak nevezett gazdaságpolitika, ezt minden külső tényező gátolja, ezért állnak folyton hadban az EU-val és az IMF-fel. Az IMF-fel való lepaktálás igen erősen csökkentené mozgásszabadságukat, ezért erre csakis akkor kerül sor, ha elkerülhetetlen. Mivel Magyarország jelenleg 7% körül tud magyar forintos állampapírt eladni, ezért semmi szüksége nincs az IMF-megállapodásra. Amíg a piacokról ilyen kedvező” kamatszinten tud hitelhez jutni, a kormánynak egyáltalán nem érdeke megállapodni. Emellett az IMF elvárásai a jelenlegi gazdaságpolitika számára teljességgel elfogadhatatlanok is és szembemennek az elveikkel:
https://www.portfolio.hu/gazdasag/megkapta_a_kormany_az_imf_felteteleit.172386.html

…az IMF követelései a következők: nyugdíjcsökkentés, nyugdíjkorhatár-emelés, családipótlék-csökkentése, személyijövedelemadó-emelés, privatizáció, utazási kedvezmények csökkentése, bürokrácialeépítés, általános, értékalapú ingatlanadó, önkormányzatok kiadásainak csökkentése, bankadó eltörlése, pénzjuttatás a bankszférának.

Ezen túl a megállapodás akadálya lehet a jegybanki tranzakciós adó, amely az Európai Központi Bank szerint veszélyezteti a magyar jegybank függetlenségét – tették hozzá”

Nézzük a fentieket egyesével:Orbán Viktor világosan jelezte néhány napja, hogy a nyugdíjasokhoz, mint az egyik legfontosabb szavazócsoporthoz nem lehet nyúlni, az egykulcsos SZJA a legbetonbiztosabb alapja a mai gazdaságpolitikának, a privatizáció helyett folytonosan államosítás zajlik, az ingatlanadót elutasítják, a bankok megadóztatása pedig elkerülhetetlen, mivel az emberekre nem lehet terheket rakni, így a kormányzat pont az ellenkezőjét gondolja és csinálja, mint amit az IMF mond.

Tehát ezeket a magyar kormányzat soha nem fogja elfogadni – értve a soha alatt azt, amíg a piacok ki nem kényszerítik.

De miért is állapodnának meg? Soha nem látott, 2500 milliárd forintos készpénzhalmon ülnek, és ha egy deka állampapírt nem bocsátanak ki, akkor is kihúzzák jövő tavaszig/nyárig, ha pedig tudnak további állampapírokat a jelenlegi ütemben még pár hónapig eladni, akkor utána már a választásokig is kitart a pénzük bármiféle forrásbevonás nélkül – akkor is ha az égből eszkimógyerekek potyognak. Nem az a kérdés, hogy mikor állapodnak meg vagy miért kell megállapodni, hanem az, hogy mi okuk lenne egyáltalán megállapodni?

Összefoglalva: a magyar kormányzat számára az IMF követelései elfogadhatatlanok, finanszírozása hosszú hónapokra előre megoldott, elfogadható szinten jut forráshoz, azaz az égvilágon semmi oka nincs, hogy megállapodjon.

Mi változtathat ezen? Csakis a piaci nyomás. Amíg a befektetők hajlandóak ilyen hozamszintek mellett magyar állampapírokat vásárolni, addig folytatódni fog a bőséges forintos állampapírkibocsátás, amit az MNB tartalékaiból leváltva folyamatos devizahitel-törlesztés fog zajlani. Ha a befektetői bizalom elillanna, a forint begyengülne, de legfőképp, ha nem tudna magyar forintos állampapírokat kibocsátani, csakis akkor lenne szüksége megállapodni az IMF-fel. Amíg ez nem történik meg, addig nem lesz IMF megállapodás sem.

Forrás: zsiday.hu