Miért sikeres az agymosás?

A lakosság zöme információs karanténban van. Felmérés a globális médiafogyasztási szokásokról. Magyarország több helyen egészen riasztóan kilóg a sorból, a fejlett országok közül itt fogyasztanak szinte legkevesebben naponta online hírtartalmat, ami mára – tisztelet a kivételnek – az egyetlen forrása a szabad tájékozódásnak, és általánosságban is itt követik legkevésbé úgy a helyi, mint a nemzetközi híreket. Ennél még Libanonban, Törökországban, Mexikóban vagy Venezuelában is többen tájékozódnak online. Vietnamról ne is beszéljünk!

És nem csak az idősekről van szó, például a fiatalok szociális médián keresztüli online hírfogyasztása (41% naponta) is egészen elmarad például a lengyel fiatalokétól (71% (!) naponta), nem lehet másra gondolni, mint a lerohasztott oktatás felelősségére, amit a romló PISA-tesztek alátámasztanak, kevesen érdeklődnek a hírek után és elégséges szövegértési készségek híján kevesen is értik valójában azokat: és e kettő összefügg. Akármi az ok, tény, hogy itt jut el legkevesebb emberhez a fejlett országok közül, de néhány kevésbé fejletthez képest is, nem propaganda-tartalom, és ugye a többi országra (oroszokat kivéve, akikkel feltűnő a hírfogyasztási szokásokban is a hasonlóság) nem is jellemző ilyen mértékben a média állami leuralása.

A honi lakosság jelentős hányada, legalább a fele, olyan, számunkra, rendszeres és kritikus hírfogyasztók számára teljesen elképzelhetetlen információs burokban él, ahova nem jut el a valóság, legfeljebb annak hamisított, eltorzított mása, a rózsaszín hírek, a gyűlöletkeltő plakát, az uszítás a meccs szünetében: a fullos, alantas állami agymosás. Pontosan ezért van az, hogy egy kisvároska főterén felbukkanó külföldire, úristen, nem itt lakik, rendőrt hívnak, hogy migráns – ami vicces, de nagyon nem az. Ez a demokrácia kiüresítése és felszámolása.

Napi online hírolvasás sokkal gyakoribb a fejlett gazdaságokban, mint a fejlődőkben

Forrás: Vakmajom a Facebookon