Mikor kell részvényt venni?

Az ősi mondás szerint: amikor vér folyik az utcán. Szerencsére a szabad világban ritkábban folyik a vér, mint a középkorban, vagy a középkori gondolkodású korrupt és elnyomó rezsimekben, de a mondásnak van valóságtartalma. Megvizsgáltam, hogy mi történt volna 1970-től, ha megvesszük az amerikai tőzsdeindexet, az S&P 500-at (osztalékok újra befektetését feltételezve). A hozam éves 10% volt. És mi történt volna, ha minden alkalommal megvesszük az indexet, amikor bejelentették, hogy recesszióban van a gazdaság (NBER statisztika alapján: www.nber.org) és tartjuk innentől fogva a részvényeket 1-2-3 évig? Fontos, hogy mire kiderül, hogy a gazdaság recesszióba került, általában eltelik vagy 6 hónap. Tehát nem akkor veszünk, amikor a gazdaság recesszióba került (hiszen ezt nem is tudjuk akkor még), hanem amikor ez mindenki számára nyilvánvalóvá válik.

Azt hiszem nem árulok el titkot, hogy ez nyerő stratégia volt. Eltekintve a 2001 novemberi recessziós bejelentéstől (amit megelőzött a 2001/09/11-es hatalmas pánik, ami után agresszívan emelkedtek a részvények, tehát itt pont nem a rossz hangulatban vettünk már hanem késve, miután a pánikból történő emelkedés nagy része már lezajlott), minden alkalommal nyereséges volt a stratégia.

A recesszió bejelentése idején történő vételek hozama 1-éves távon 14,9% volt átlagosan, a 2-éves tartásé ÉVES 13,2%, a 3-éves tartásé pedig ÉVES 10,3%. Tehát amikor a recesszió folyik a csapból is, akkor kell venni (utána pedig 2-3 évet rápihenni). Vér inkább ne is legyen…

Erről mindig eszembe jut egyszeri kollégám mondása 2003 elejéről: Minek vennénk részvényt? Recesszió van!” :)

Forrás: www.zsiday.hu