Mikortól számít valaki öregnek?

A nők előbb lesznek “öregek”, mint a férfiak – a férfiak vélekedése szerint.

Hogy melyik országban mit gondolnak erről, az nagyrészt azon múlik, hogy mennyi a születéskor várható élettartam, és mennyi a nagyon idős ember a társadalomban. Minél magasabb és több, annál magasabb életkorban vélik, hogy elkezdődött az öregkor. Itáliában 70 körül, a másik véglet Horvátország, ahol 60 körül.

És egy paradoxon: minden országban úgy vélik, hogy egy nő előbb lép be az öregkorba, mint egy férfi. Ezt a vélekedést főleg a férfi válaszadók erősítik, a szemükben a nő fiatalabb életkorban “öreg”. A női válaszadók pont fordítva gondolják, kis mértékben a férfiakat látják hamarabb öregnek és az időskor küszöbét mindkét nemnél enyhén magasabbra rakják. Miközben a tény az, hogy a nők sokkal tovább élnek, tehát amikortól már öregnek vélik őket, akkor átlagosan jóval több van hátra az életükből, mint a férfiakéból. Az idősebb korosztályokban, de már 50-től felfelé is, el is tolódik a nő-férfi arány a nők javára, hiszen a férfiak hamarabb halnak meg. A nők viszont sokkal többet szenvednek az időskor nyavalyáitól, testi és lelki értelemben, például az elmagányosodástól is, hiszen megérik azt a kort, , ami a férfiakat kevésbé sújtja.

“Everywhere, women are seen as becoming old before men. Most profound is that these views are driven by men, who everywhere say that women become old before men. Women give later ages regardless of whether they are talking about women or men, and slightly later ages for women. This “double standard” pattern exists in all countries in both 2006/07 and 2018/19, softening in the most recent wave. … The stark gender differences are paradoxical. Because life expectancy favours women, one might have expected

trends in the opposite direction (men would get lower ages), although women suffer more from chronic health conditions and manage them longer. The aging bodies of women may leave them vulnerable to loss of social status in ways that men are less likely to experience.”

Amúgy 2006/07 és 2018/19 között sok országban éveket tolódott föl, hogy ki “öreg”, hiszen mindenhol hosszabbodik a várható élettartam.

Forrás: Vakmajom a Facebookon