Miből leszel milliárdos?

Sokféleképpen lehet meggazdagodni, de ha maximalizálni akarjuk az esélyeinket arra, hogy felkerüljünk a Forbes dollármilliárdosainak listájára, akkor az ábrán látható tíz iparág az, amely a leggyakoribb utat kínálja ebbe az exkluzív klubba.

A gazdasági lap idei gyűjtése alapján 2 640 dollármilliárdos jár köztünk, ami kisebb létszámcsökkenést jelent a tavalyi 2 668-hoz képest. (De így sem kell sajnálni őket!)

A pénzügyek és befektetések a tavalyihoz hasonlóan továbbra is a legbiztosabb utat jelentik az ultragazdagsághoz. Ebben az iparágban van a legtöbb milliárdos, 372, köztük fedezeti alap- és magántőke-mágnások, bankárok, kockázati tőkések és fintech-alapítók. A klub legnagyobbja a sokak által ismert Warren Buffett, a Berkshire Hathaway vezérigazgatója (a maga 106 milliárd dolláros vagyonával).

Azonban ez a vagyon már-már kevésnek tűnhet a negyedik helyen álló iparág, a divat és a kiskereskedelem kategória győztesének, Bernard Arnault-nak. Az LVMH luxuscóriás elnök-vezérigazgatójának vagyona az elmúlt évben 53 milliárd dollárral, becslések szerint 211 milliárd dollárra nőtt, ezzel – jelen állás szerint – ő a világ leggazdagabb embere.

Közhelynek tűnik, de manapság könnyebb milliárdossá válni, mint 20-30-50 évvel ezelőtt. (No persze, így sincs sokkal több esélye az embernek, mint a lottón a főnyereményre…) Nemcsak azért több most milliárdos, mert egy mai dollár sokkal kevesebbet ér, mint egy fél évszázaddal ezelőtti, hanem az is segít, hogy felgyorsult és kinyílt a világ, azaz ha valakinek van egy jó ötlete, némi tőkéje, elég elszántsága és persze nem kevés szerencsére, most – alapvetően a technológiai fejlődésnek köszönhetően – sokkal gyorsabban el tudja érni azt a piaci szegmenst, ami számára értéket tud teremteni. Ráadásul ez a piaci szegmens a globalizációnak köszönhetően jóval nagyobb lehet, mint anno. Azért persze ez csak nagyon keveseknek sikerül.

Amint az az ábrán is látszik, meglehetősen változatos, hogy milyen iparágak tették ilyen gazdaggá a milliárdosokat. Valószínűleg jóval egyenlőtlenebb elosztást kapnánk, ha azt vizsgálnánk, hogy milyen országokban váltak sikeressé a milliárdosok. Az országok többsége vélhetően stabil intézményrendszerrel és a vállalkozást, innovációt támogató szabályozással és jogi környezettel bír. Egy dolog azonban közös szinte az összes milliárdosban: senki sem nominál eszközökkel (mint például állampapírokkal, egyéb kötvénypiaci befektetésekkel) szerezte a vagyonát, hanem igazi, a legmagasabb várható hozamot ígérő reálgazdasági befektetéssel – a saját vállalkozásával.