Milyen legyen az új 5 forintos? (Szavazz az MNB kérdőívében!)

Idén augusztus 1-jén ünnepeljük a forint bevezetésének 75. évfordulóját.

Fizetőeszközünk bevezetésének 75. évfordulója alkalmából különleges 5 forintos forgalmi érme emlékváltozatokat tervez kibocsátani az MNB 2021. augusztus 1-jén. Az érmék képi megjelenéséről közönségszavazás útján kíván dönteni a jegybank.

A jubileum alkalmából az MNB az 5 forintos forgalmi érme hat változatának egyidejű kibocsátását tervezi oly módon, hogy az érmék tematikus oldala a FORINT szó egy-egy betűjét jeleníti majd meg, azaz a hat érmét egymás mellé helyezve olvasható össze a FORINT szó.

A forgalmi érme emlékváltozatok képi megjelenéséről az MNB a mai napon induló közönségszavazás útján kíván dönteni, az érmék lehetséges megjelenésére öt változatot javasol a jegybank, amelyekre szavazni az MNB honlapján 2021. február 1. és 2021. február 22. között lehet ezen a linken.

A közönségszavazatok határozzák meg, hogy az ikonikus érmemotívumokat, esetleg a bankjegy-elemeket megidéző, vagy a modern szemléletű tervsor valósuljon meg, esetleg a kibocsátó, illetve a pénzfunkciók felőli megközelítés jusson érvényre. A szavazás eredményéről és a győztes érmesorról 2021. márciusban ad tájékoztatást a jegybank. Olvasható az MNB oldalán.

Felmerülhet kérdésként, hogy miért pont a legkisebb címletre, az 5 forintosra esett az MNB választása, miért nem mondjuk az 50 forintosra?

Tájékoztatójában az MNB így érvel (3. pont):

Annak érdekében, hogy a kibocsátásra kerülő forgalmi célú 5 forintos emlékváltozatok minél több emberhez eljuthassanak, az eddig megszokottól nagyobb példányszámú, betűnként 2-2 millió, azaz összesen 12 millió darabban történő kibocsátást tervez az MNB. Mivel a készpénzforgalomban a legkisebb címlet, az 5 forintos iránt a legnagyobb a kereslet, (tavaly például 35 millió 5 forintos került forgalomba, míg az 50 forintosból csak 9 millió darab iránt volt kereslet), így e címlet választása biztosítja azt, hogy a 12 millió darab 5 forintos a legrövidebb idő alatt forgalomba kerüljön.

Mikor kerülnek forgalomba az új 5 forintos érmék? (6. pont)

A lakosság által kiválasztott terv alapján készülő 5 forintos forgalmi érmék kibocsátására 2021. augusztus 1-jén kerül sor és 2021. augusztus 2-ától a készpénzforgalmi igényekhez igazodóan, fokozatosan kerülnek majd forgalomba.

Hogyan lehet az 5 forintos forgalmi érme emlékváltozatokhoz hozzájutni? (7. pont)

A FORINT szó egy-egy betűjét tartalmazó 5 forintos forgalmi érme emlékváltozatokat a mindennapi vásárlások során, a készpénzforgalomból lehetséges összegyűjteni.

A Magyar Pénzverő Zrt.-nél (www.penzvero.hu) lehetőség lesz továbbá üres gyűjtőtokok megvásárlására is, hogy a készpénzforgalomból összegyűjtött érméket abban helyezhessék el az érdeklődők.

A Pénzverő az 5 forintos forgalmi érme emlékváltozatotokat tartalmazó exkluzív szettet is összeállít, melyek forgalmazásával kapcsolatos információk az érmék 2021. augusztus 1-jei kibocsátása után lesznek elérhetőek.