Mind elolvadunk!

Néhány héttel ezelőtt végigszaladt a média egy részén a következő riasztó ábra arról, hogy milyen ütemben olvad a jég Grönlandon. Találkoztam vele az Economistban, a CNN-n, de a Wall Street Journal blogján is.

A vörös vonalat látva és olyan mondatokat olvasva, mint „Grönland jelenleg naponta 3 milliárd tonna jeget veszít, az átlagos háromszorosát”, vagy „ha ez az év is olyan lesz, mint 2012, akkor a tengerszint csak Grönland miatt 1 millimétert fog emelkedni”, nem csoda, ha az ember úgy érzi, hogy gyorsan meg kell rendelnie az utolsó jeges limonádéját, mielőtt végleg lekésik róla.

Azonban, ha alaposabban megnézzük az ábrát, akkor kiderül, hogy az a piros vonal azért tűnik oly’ kivételesen riasztónak, mert csak az adatok 80 százalékához (a világoskék terület) hasonlítják. Ügyes vizuális és statisztikai trükk, hasznos a politikai és a klikkeltetési célok elérésében.

Ezt az ábrát az NSIDC készíti (a Colorado egyetem egy részlege) műholdfelvételek alapján, naponta frissítve és ma (két héttel később), így néz ki:

Magyarul, ha ezúttal az elmúlt két hét folyamatait extrapolálnánk, akkor erős túlzással már amiatt kéne aggódnunk, hogy hamarosan mind megfagyunk.

A jóslatokat másoknak hagyva, két dolgot azért merek személyesen garantálni. Az egyik, hogy jég a limonádéba a nyár végén is lesz. A másik, hogy ez a „minden rendben” ábra már nem fog végigszaladni a médián.