Mindenkit megmentünk!

Lapértesülések szerint az IMF többszáz milliárd eurós segélycsomagot fog nyújtani Olaszországnak. Ennek hatására megugrottak a tőzsdék, nyugodtak egy kicsit a kedélyek. A probléma az, hogy bár ez jól hangzik, de nem nagyon tűnik kivitelezhetőnek.

Az első probléma, hogy az IMF-nek erre nincs elég pénze:
https://www.imf.org/external/np/tre/liquid/2011/0911.htm

Ha jól értelmezem ezeket a számokat, akkor az IMF rendelkezésre álló kerete 385 milliárd dollár, ez kb 300 milliárd euró. Ez nem biztos, hogy elég az olaszoknak, ha baj van, többre lesz szükségük. További probléma, hogyha mindezt odaadják a taljánoknak, akkor mi marad a spanyoloknak, belgáknak, íreknek, pakisztániaknak, románoknak, meg nekünk magyaroknak, meg még mindazoknak akik utánunk jönnek? Nyilvánvaló, hogy az IMF nem adhatja oda összes pénzét egy országnak, ha meg csak mondjuk 100 mrd eurót nyújt az olaszoknak, az édeskevés lesz. Tehát ezt a tervet szerintem nem kell túlságosan komolyan venni, mert nem nagyon megvalósítható, tehát ugyanott vagyunk, mint pénteken: tart az európai adósságválság.

A realisztikus forgatókönyvekből továbbra is kettő van. Az első az alapszcenárióm: gyorsan összekapnak egy komoly fiskális uniót, aki aláírja, hogy jófiú lesz és be is tartja a szavát (értsd: adósságcsökkentő pályára lép), annak az állampapírjait új pénz teremtésével az ECB korlátlanul megveszi. Aki meg nem hajlandó belépni, az  kinn marad a hidegben és azt csinál, amit akar, mehet az IMF-hez, kiléphet az eurozónából, stb. Valószínűleg a legtöbben önként és dalolva hajtják majd fejüket az igába”.

A kevésbé realisztikus forgatókönyv szerint addig tart a politikusi keménykedés (are you chicken McFly?” https://www.youtube.com/watch?v=gKosmXx1gkc ), amíg szét nem esik az eurozóna teljesen, bankcsődökkel, államcsődökkel, totális káosszal. Ennek 5-10%-nál nagyobb esélyt nem adnék.

Fontosnak tűnik, hogy mindkét esetben recesszió vár Európára, a második esetben egyértelműen gigantikus, az első esetben pedig nyilván elvárás lesz a kiegyensúlyozott költségvetés, amely megszorításokkal jár mindenhol, és lassuláshoz/recesszióhoz vezet – különösen mivel mindenhol egyszerre történik. Tehát a gazdasági problémákat nem lehet megúszni, de összefogással a teljes káosz elkerülhető. A vállalatok helyzete tehát a rossz és a tragikus között változhat a következő két évben, kérdés, hogy ebből mennyi van beárazva. Viszont a vállalati és államkötvények az első esetben akár kiváló befektetésnek is bizonyulhatnak.

Érdekes egyébként, hogy ma 3-hónapos csúcsra emelkedtek a japán hozamok, és az amerikai 10 éves hozam is feljebb kúszott: mintha egyre inkább generális államadósság-kerülés kezdene kibontakozni. Ha így van ezt csak totális pénznyomtatással lehet majd megállítani…

Forrás: zsiday.hu