Mit hoz idén a Mikulás?

Eseménydúsnak ígérkezik az előttünk álló két-három hét. Mind az omicron névre keresztelt szupervariáns, mind az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed borzolja a kedélyeket. Előbbi esetében az egész világ az találgatja, hogy milyen védelemmel rendelkeznek a már beoltott emberek, szükségessé válhat-e a gazdasági aktivitást korlátozó intézkedések bevezetése az egészségügyi vészhelyzet elkerülése érdekében. Ez nagyban függ attól, hogy az új mutáns milyen tulajdonságokkal rendelkezik, erre vonatkozóan vélhetően egy-két héten belül fogunk releváns információt kapni. Ez önmagában elég komoly bizonytalanság, de a piacok egy, talán nem annyira várt irányból is kaptak egy gyomrost.

Kongresszusi meghallgatásán kedden Jerome Powell amerikai jegybankelnök a pénzcsapok vártnál gyorsabb elzárásáról beszélt. Aztán szerdán ismét ráerősített arra, hogy a jelenlegi amerikai inflációs környezet letörése érdekében vélhetően további szigorító intézkedéseket kell majd hozniuk december közepi ülésükön, hiszen nem tekintik többé átmenetinek a jelenlegi inflációs sokkot. Meglepő ez annak fényében, hogy vélhetően a világ vezető gazdaságának jegybankárai is olvassák az újságot és tisztában vannak vele, hogy az omicron érdemben csökkentheti a gazdasági aktivitást. Szóval láthatóan megváltozott valami az ottani jegybankárok gondolkodásában, hiszen láthatóan módosul az eddigi ultralaza irány.

Lehet épp akkor kezdenek el harcolni az infláció réme ellen, amikor a gazdasági aktivitás is visszaesik? Persze nem egyszerű dilemma ez, hiszen a vírus inflációra gyakorolt hatása sem egyértelmű. A vírushelyzet fokozódása az ellátási láncokban is okozhat problémát, ami épp infláció növelő hatásként jelentkezhet. Mindenesetre, ha az új szupervariáns nem írja át drasztikusan a növekedési képet, akkor az elmúlt napok kommunikációja alapján szerintem nem elhanyagolható eséllyel fogja jelentősen csökkenteni a pénzpumpát a Fed. Bár némi korrekció volt már a kamatérzékeny eszközök árában, de azt gondolom, ez még mindig inkább negatív meglepetés lenne, hiszen az elmúlt évek likviditásbősége rengeteg befektetőt vonzott az amerikai részvénypiacra. Idén tehát, nemcsak a gyerekek, de a felnőttek is nagy izgalommal várják a Mikulást.