Mit üzen a piac?

Ma délután a Fed újabb nagy kaliberű bejelentést tett, gyakorlatilag végtelen pénzzel árasztva el a kötvénypiacokat. Nagyon érdekes megnézni, hogy mit üzennek a különböző eszközosztályok viselkedései. Ezek persze nagyon rövid távú üzenetek és csak arra alkalmasak, hogy a pillanatnyi hangulatot felmérjük, de érdekesnek érdekes.

Részvénypiac

A DAX-ot látjuk 5 perces felbontásban. Az első reakció, hogy az index emelkedik 25 perc alatt 5%-ot, majd szépen visszahull. Az üzenet: sok a shortos, aki megijedt, de aztán a piac rájött, hogy ez bizony még nem oldja meg a vírusból következő recessziót és a részvények visszaesnek ugyanoda.

Forrás: Reuters

Forrás: Reuters

Kötvénypiac

Az árfolyam emelkedik (hozam esik), hiszen vevő jön. Azonban mivel továbbra is a kötvények azok, amelyeket el kell adni ahhoz, hogy veszteséges pozíciókat finanszírozzon az ember, ezért a kötvények visszaesnek a bejelentésnél is lejjebb (a hozam felmegy). Viszont talán egyre többen pedzegetik, hogy itt bizony nem lehet hozamemelkedés egy olyan világban, ahol az eddigiekhez képest is tovább nő a hitelállomány, úgyhogy végül csak a kötvényvevők nyernek.

Amerikai 10 éves hozam, forrás: Reuters

Amerikai 10 éves hozam, forrás: Reuters

Arany

A menedékre még nagyobb szükség van, most, hogy a papírpénz az újabb nyomtatástól egyre értéktelenebbé válik és a gazdaság is riasztó. Az arany megugrik, majd tovább emelkedik. Érdekes, hogy az a hatás már mintha múlóban lenne, hogy aranyat is eladnak a pánikban a befektetők, hogy a többi piac veszteségeit finanszírozzák. A megnyugvás egy jele.

Forrás: Reuters

Forrás: Reuters

Bitcoin

A digitális arany pedig valami hasonlót csinál, csak nagyobb amplitúdóval. Végül is, ez olyan menedék, amihez nem szükséges fizikai érintkezés. Vírusos időkben hasznos.

Forrás: Reuters

Forrás: Reuters