Móricz Dániel: A jövőben nagyobb szerepe lesz az aktív vagyonkezelésnek

A Privátbankár.hu Klasszis díjjal jutalmazott HOLD Alapkezelő befektetési igazgatója arra számít, hogy a tartósan nehezebb időszak pozitív változásokat is hozhat.

„Arra számítunk, hogy egy nehezebb időszak előtt állunk” – mondta a Privátbankár.hu-nak Móricz Dániel. A HOLD Alapkezelő befektetési igazgatója kifejtette, az elmúlt három évtizedet meghatározta, hogy csökkent az infláció és csökkentek a kamatok, de most úgy véli, hogy ennek az időszaknak vége.

Elhangzott, hogy a HOLD Alapkezelő fokozatosan, de tartósan emelkedő inflációs és kamatkörnyezettel számol, ami azt jelenti, hogy az aktív vagyonkezelésnek nagyobb szerepe lesz, illetve egy kontrariánus stratégia is jobb eredményt hozhat.

A befektetési igazgató kiemelte, hogy a válsággal tarkított időszakokban a HOLD Alapkezelő jól szokott teljesíteni:

„Bármennyire is nehéz lesz, ezek az időszakok és helyzetek teremtik meg a lehetőséget arra, hogy jobb hozamokat érjünk el a jövőben is.”

Móricz Dániel elmondta továbbá, hogy a lakosság pénzügyi tudatosságának növekedése milyen eredményekkel, a lehetőségek milyen bővülésével járna.

A 2022-es Klasszis díjátadón kollégánkat, Szabó Balázst választották az Év Feltörekvő Portfóliómenedzserének, a HOLD Alapkezelő továbbá három díjat is átvehetett:

Privátbankár.hu Klasszis 2022 – Legjobb Abszolút Hozamú Származtatott Alap

HOLD Columbus Befektetési Alap A sorozat – 3. hely

Privátbankár.hu Klasszis 2022 – Az Elmúlt 10 Év Legjobb Abszolút Hozamú Alapja

HOLD Columbus Befektetési Alap A sorozat – 2. hely

Citadella Származtatott Befektetési Alap A sorozat – 3. hely

Összeomlás? Átárazódás!

Nagyon gyorsan történt. Pedig Európában még be sem fejezték a mennyiségi lazítást (QE), az USÁ-ban pedig el sem kezdték a mennyiségi szigorítást (QT) és a fejlett világban alig néhány kamatemelésen vagyunk túl. Ennek ellenére az eszközárak rengeteget estek az elmúlt fél évben. A globális kötvényindexek 10-15, a nagy részvényindexek 10-15-20 százalékot zuhantak idén május elejéig. Ezzel a részvénypiacok letörölték az elmúlt 1-2 év, a kötvények némely esetben az elmúlt 5 esztendő emelkedését. Ráadásul ez elmúlt fél évben az árszínvonal is ugrott 5 százalékkal, így egy passzív tőkepiaci befektető nagyon rövid idő alatt elvesztette reálvagyonának közel ötödét. A jó hír az, hogy ezt követően így már kicsit jobbak a reálhozam kilátások. A rossz pedig az, hogy még mindig nem túl magasak.