Móricz Dániel: A kamat lett az új svájci frank a magyar gazdaságban

A Telex Téma podcast friss adásában Móricz Dániellel, a HOLD Alapkezelő befektetési igazgatójával beszélte át Brückner Gergő a legfontosabb hazai és nemzetközi gazdasági kérdéseket, illetve azt, milyen befektetési opciókra lesz érdemes odafigyelni a következő években.

A podcastban szóba került minden, ami mostanában foglalkoztathatja a gazdasági élet szereplőit, a döntéshozókat és a pénzükkel a lehető legokosabban gazdálkodni kívánó háztartásokat: a kiugróan magas magyar inflációtól kezdve a politika szabályozási dühén át a megszorítások elkerülhetetlenségéig átrágtak mindent, végül pedig a hazai és globális befektetési kilátásokra is kitértek.

Móricz Dániel és Brückner Gergő a Témában

Az adásban szóba került:

Miért ennyivel magasabb az infláció nálunk, mint az összes környező országban?

Mi lesz nehezebb, 10 százalék alá csökkenteni az inflációt az év végére, vagy az, hogy az később visszatérjen a jegybanki toleranciasávba?

Hogy állunk a recessziós veszéllyel Magyarországon és a világban? Miért maradtunk a fejlődő piac kategóriában, hogyan lehetett volna ebből kilábalni a 2010-es évtizedben? Mekkora megszorításra lesz még szükség idén és jövőre itthon?

Túl magas árat fizetünk a magas (és kettős) kamatszinttel a forint stabilitásáért? Hogyan lehet kikerülni ebből az ördögi körből, és mire számít a piac, mikor térhet vissza a kamatszint a 6-7 százalékos tartományba?

A kamat lett az új svájci frank a magyar gazdaságban, de mit jelent ez pontosan?

Mit gondolnak a befektetési szakértők a kormány újdonsült, a lakosságot intenzíven az állampapírok felé toló marketingjéről? Mi a probléma azzal, hogy különféle szereplők számára radikálisan eltérő kamatokat garantál az állam?

Milyen típusú részvényekbe érdemes most fektetni? Visszatérhet az alacsony kamatok és infláció kora?

Mire lehet számítani a kelet-közép-európai részvénypiacokon? És a világ legnagyobb hitelbuborékjával küzdő Kínában?