Műanyag királyok

A kedden látott napvilágot a Minderoo Foundation által összeállított ún. Plastic Waste Makers index (műanyag hulladék termelők indexe), amely azonosítja a klímaváltozás azon szereplőit, amelyek ezért a faktorért a leginkább felelőssé tehetők. A felmérés szerint mindössze húsz cég felelt a világ műanyag hulladékának 55 százalékáért 2019-ben.

A lista tartalmaz állami és magáncéget is, az iparágat tekintve pedig sok az olajcég, valamint a vegyi tevékenységet végző vállalat. Természetesen ezek a vállalatok sok esetben nem azért kerülnek fel a listára, mert előállítói a műanyag csomagoló és egyéb termékeknek, hanem a végtermék gyártásához szükséges polimereket állítják elő.

Ezek az egyszer használatos műanyagok lényegében teljes egészénben fosszilis energiahordozók felhasználásával készülnek, valamint újrahasznosításuk is rendkívül nehéz (globális szinten ezeknek a hulladékoknak csupán 10-15%-a kerül újrahasznosításra), éppen ezért hordoznak jelentős kockázatot a klímaváltozás szempontjából.

A Plastic Waste Makers index történetében elsőként közölt listán az első helyet az ExxonMobil foglalja el, 5,9 százalékos súllyal, második a szintén amerikai Dow, harmadik pedig a kínai Sinopec.

Forrás: The Guardian

Az első húsz cégből tizenegy ázsiai, négy európai, három észak-amerikai, egy latin-amerikai és egy közel-keleti.

Emellett a felmérés azt is vizsgálja, hogy mely ország lakossága generálja a legtöbb műanyag hulladékot egy főre jutóan, ebben a versenyben Ausztrália került az első helyre, őket követi az USA, a harmadik helyen pedig Dél-Korea foglal helyet.

Forrás: The Guardian

Végül pedig az elemzés kitér arra is, hogy mely intézmények finanszírozták a legjobban ezt a tevékenységet, és a top húsz vállalatot. Az élvonalban a Barcleys, az HSBC, és a Bank of America helyezkednek el.

Forrás: The Guardian