Munkahelyek, kamatok, dollár

A folyamatos félelmek közepette akadnak jó dolgok is a világgazdaságban – és ennek számos következménye lehet a tőkepiacokra. Talán a legfontosabb az amerikai munkaerőpiac alakulása. Az elmúlt 6 hónapban több új munkahelyet hozott létre az amerikai gazdaság, mint 2000 eleje óta bármikor, amikor még, mint emlékezhetünk, javában tombolt az internet-mánia. Habár egyértelműnek tűnik, hogy valamikor a távoli jövőben (egy távoli galaxisban) majd le kell csökkenteni a nagyon nagy amerikai költségvetési hiányt, és ez vissza fogja vetni a növekedés ütemét, de erre egyelőre nem nagyon van hajlandóság, és amíg a Fed segít, addig nagy szükség sincs rá, mert az amerikai állam olcsón tudja finanszírozni magát. Így pedig marad a továbbra is stimulatív jegybanki és fiskális politika az Egyesült Államokban. Ennek hatására pedig az amerikai gazdaság – úgy tűnik – talpraállóban van, ezt bizonyítják a munkaerőpiaci adatok.

https://www.marketwatch.com/story/best-us-employment-growth-in-12-years-2012-03-09

Ez szöges ellentétben áll például az európai vagy japán helyzettel, és felveti annak a lehetőségét, hogy újabb amerikai pénznyomtatásra (QE) nem lesz szükség, vagy csak korlátozott formában, ahogy az már  ki is szivárgott: a Fed a kötvénypiac hosszú oldalát (10-30 éves szegmens) lenyomva tartaná (hogy olcsó maradjon az állam finanszírozása), de az így bekerülő többletlikviditást kiszívná a rövid oldalon, kicsit Operation Twist jelleggel. A javuló makroadatokra és változó monetáris kilátásokra pedig reagálni látszanak a kötvénypiacok: az amerikai kétéves hozam pénteken féléves csúcsra emelkedett, miközben a dollár is igen erősnek tűnik. Mivel a devizapiac a kötvénypiac meghosszabbított karja, ezért a divergáló amerikai és európai monetáris politikából az következik, hogy a dollár igencsak sokat erősödhet (ne feledjük, hogy a várhatóan még 1-2 évig rendkívül gyenge európai gazdaság folyamatos jegybanki támogatásra, stimulusra szorul majd). Érdemes lesz figyelni a dollárt a fentiek miatt.

Szintén pozitív ez a helyzet a részvénypiacra, hiszen a gazdaság helyreállása további támogatást adhat a januárban kezdődött bikapiacnak.

***

A másik érdekes téma: https://www.portfolio.hu/deviza_kotveny/akk/tortenelmi_csucs_szuletett_magyarorszagon_hogyan_lehet_ez.164114.html

Minden idők legmagasabb szintjére kapaszkodott a külföldi befektetők magyar állampapír állománya az elmúlt napokban amellett is, hogy a hosszabb futamidejű kötvényhozamok trendszerű csökkenéséről az utóbbi hetekben már nem beszélhetünk és továbbra is bizonytalan, hogy hogyan alakul a magyar kormány és az EU/IMF közötti egyeztetési folyamat. “

Hogyan lehet ez? Egyszerűen.  LinkedIn WhatsApp