A növekvő munkanélküliség mentheti meg a Wall Streetet?

“Az inflációt le kell gyűrnünk. Jó lenne, ha lenne fájdalommentes megoldás, de nincs” nyilatkozta a Federal Reserve feje a friss kamatemelés kapcsán. Ez, a sorok között olvasva – márpedig itt minden szónak jelentősége van! –, annyit tesz, hogy a kamatemeléseknek addig nem lesz vége, amíg nem fog megemelkedni a munkanélküliség, ami hatékonyan lecsökkentheti az inflációt, akár recesszió árán is.

Ezért a legjobb hír, emelte ki új bejegyzésében Vakmajom, ami jöhet a kötvény- és részvénypiacoknak, az amerikai munkanélküliség emelkedése vagy kevesebb munkahely létrejötte. Amíg nem áll be ez a trend, addig marad a bizonytalanság azzal kapcsolatban, hogy meddig kell felmennie a kamatnak.

Nyáron még azt hitték és árazták, hogy elég lesz 3,25-3,5 százalékra, és hogy nem fog fájni, most azt, hogy elég 4,5 százalékra – és még nem látni a végét. Tehát aki jó hírt akar látni, annak előbb valószínűleg rossz híreket kell várni a munkaerőpiacról: a rossz hír lesz a jó, és minél rosszabb, annál jobb.

Forrás: Vakmajom Facebook-oldala, Federal Reserve

Avagy bad for Main Street, good for Wall Street.

Forrás: Vakmajom Facebook-oldala

A Világ Csendőre maradhat Amerika? Meddig?

Orosz-ukrán háború, tajvani konfliktus, egyéves afganisztáni kivonulás – alaposan nyomás alá került a geopolitikai vezető szerepet betöltő Egyesült Államok. A feltörekvő kihívókról, az amerikai álomból felébredésről, a washingtoni politikai játszmákról és a tőkepiacok ebben betöltött szerepéről kérdeztük Dr. Mártonffy Balázst, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Amerika Kutatóintézetének vezetőjét.

Ez egy véleménycikk, amely nem feltétlenül tükrözi a HOLDBLOG szerkesztőségének álláspontját.