Olvasóink kérdezték, válaszolunk – Műtárgy mint befektetés

“Hogyan alakult a műtárgypiac az elmúlt egy évben?”

A széles körben értelmezett műtárgyak piaca alacsony kamatkörnyezetben és likviditásbőséges időszakokban teljesít jól. Teoretikusan egy emelkedett kamatkörnyezetben a befektetők igyekeznek megszabadulni a cash flowt nem termelő eszközöktől (például műtárgyaktól), hiszen általuk lemaradnak az alacsony kockázatú kötvények magas kamatfizetéseiről. Tipikusan a kamatok emelkedése egy hitelezési felfutás és gazdasági túlfűtöttség jellemezte időszak után indul meg, ahol a súlyosan eladósodott szereplők a növekvő kamatterheik miatt kényszereladásokba is kényszerülhetnek, ez szintén nyomás alatt tarthatja a műtárgyak piacát a következő években.

A 2020-as Covid-válság rányomta a bélyegét a műtárgykereskedelemre, de 2022-re talpra állt a piac és sok műtárgy esetében új rekordok is születtek.

Forrás: Arts Economics, HOLD Alapkezelő

A klasszikus autók piacán egy elképesztő felfutást tapasztalhattak a befektetők egészen 2022 végéig. Azóta a csúcsról körülbelül 5-10 százalékos korrekciót láthattunk, amiket a recessziós félelmekkel magyaráznak az aukciós házak. További érdekesség az online aukciósházak (például bringatrailer.com) erőteljes térnyerése a náluk sokkal költségesebben működő klasszikus aukciósházak (például Hagerty) ellenében. A 80-as és 90-es évek modelljei iránt elmozdult a kereslet, ahogy a boomer generáció vékonyodik, míg az X generáció és Millenials generáció elkezdett a hobbijaikra erőteljesebben költeni.

Forrás: Bloomberg, HOLD Alapkezelő

A festmények piacán egy új trend figyelhető meg, ahol a háború utáni és kortárs női művészek képei 29 százalékkal jobban drágultak a férfi festők képeihez képest. Alacsony a bázis, mert a férfi festők képei továbbra is körülbelül tízszer drágábban kelnek el, mindenesetre érdemes lesz figyelni, hogy kitart-e a BBC által kielemzett trend.

A digitális műtárgyak piaca (NFT-k) a kriptoeszközökhöz hasonló veszteséget szenvedtek el, amelynek nagyságrendjét a Bitwise NFT-ket követő indexe jól mutatja:

Forrás: Bloomberg, HOLD Alapkezelő

A hazai folyamatokat figyelmesen követő BÁV felmérése szerint, két évvel ezelőtti szintre esett vissza a befektetési szándékot vizsgáló indexük. A befektetési festmények és ékszerek a legkedveltebb eszközök, de az órák is egyre népszerűbbek a befektetők körében. 2022-ben tehát a digitális műtárgyak alakultak gyengén míg a klasszikus értelemben vett műtárgyak sok esetben új csúcsokra futottak, idénre azonban a befektetők már borúlátóbbá váltak és lassulást prognosztizálnak itt is.

JOGI NYILATKOZAT

A dokumentumban foglaltak nem minősülnek befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak, befektetési elemzésnek, az abban foglaltak alapján a HOLD Alapkezelő Zrt.-vel szemben igény nem érvényesíthető, azokért a HOLD Alapkezelő Zrt. felelősséget nem vállal.