A művészeknek esélyük sincs a mesterséges intelligenciával szemben

Tavaly tavasszal a Dall-E 2 képgeneráló mesterséges intelligencia megjelenésekor írtam egy cikket arról, hogy ha ez a technológia tovább fejlődik, és elérhetővé válik mindenki számára, az merőben át fogja alakítani a grafikusok munkáját, idővel pedig minden tartalomgyártónak, aki nem akar lemaradni, muszáj lesz használnia ezeket a programokat. Azóta a technológia fejlődése félelmetes iramban folytatódott tovább, ezért gondoltam újra előveszem a témát, hogy az is képbe kerüljön ezzel, aki nem követi szorosan a területet.

Lélegzetelállító minőség

A Dall-E óta rengeteg képgeneráló szoftvert dobtak piacra, én a Midjourney programját találtam a legjobb minőségűnek, ezért a vele alkotott képeket fogom most bemutatni. Előtte azonban gyorsan vegyük is sorra, hogyan lehet ezeket a képgeneráló szoftvereket használni:

1. lépés: Saját szavainkkal leírjuk a programnak, hogy mit szeretnénk látni a képen.

2. lépés: …Igazából ennyi, nincs második lépés. A szoftver értelmezi a szöveget, felismeri – ha beleírtuk – hogy milyen stílusban szeretnénk a képet elkészíteni, milyen képarányt szeretnénk látni és voilá, a program másodperceken belül generál nekünk négy képet.

Prompt: A vibrant, colorful image of a person standing next to a lake, splashes of different colored powder bursting near him and in the sky –ar 1:2

Látszik, hogy az AI nem teljesen azt ábrázolta, amit kértem, rendelkezik egy bizonyos fokú alkotói szabadsággal, azonban elképesztő művészi érzékkel hozza létre a képeket. Még egyszer hangsúlyozom, hogy egy évvel a technológia indulása után…

Prompt: A professional close-up photograph of a stunningly beautiful white girl with blue eyes and blond hair looking sad into the camera. She’s standing in a city, the background is blurred, the focus of the picture is on her face.

Az emberi arcok ábrázolásában is verhetetlen a program, hiszen tökéletesen tudja megjeleníteni az érzelmeket. Ha egy plakáton látnánk ezt a képet, nem hiszem, hogy meg tudnánk mondani, hogy egy nem létező nő arcát nézzük…

Prompt: Aerial drone shot of Budapest in the summer, premium country image video

Arra sajnos még nem képes, hogy teljesen pontos városképet adjon vissza a program, azonban szépen eltalálta a Duna partján fekvő Parlamentet, és a szomszédos házak építési stílusa is nagyjából rendben van.

Prompt: Two adorable kittens looking up at the night sky, sitting at the edge of a cliff, Disney animation style

Természetesen a program nem csak fotorealisztikus képek ábrázolására képes: bármilyen stílust megadhatunk neki, és abban kapjuk meg a kért képet. Én erre most egy “Disney” stílust választottam, de kérhetünk tőle anime képet, zsírkréta rajzot, vagy bármit, ami csak az eszünkbe jut.

Na de hogy lehet ezzel pénzt keresni?

A legbiztosabban úgy, hogy az ember megtanulja használni ezeket az eszközöket és elmegy valahova prompt engineer-nek. Ha viszont valamiért nem akarnánk a teljes egzisztenciánkat feladni azért, hogy új karrierbe kezdjünk, a tőzsdén is vannak lehetőségek a technológia kihasználására. Bár az AI-részvények ralija után lehet nem most van itt az idő ezekbe beleugrani…

Az első és legegyértelműbb választás a Microsoft: a vállalat az Open AI felvásárlásával az egész technológia úttörőjét tudhatja magáénak. A Dall-E 2 kifejlesztése óta azonban az Open AI nem fektet több erőforrást a képgenerálás tökéletesítésére, hanem jobban fókuszál a ChatGPT-re és az intelligens keresés fejlesztésére. Emiatt a Dall-E versenytársai minőségben már messze lehagyják a programot.

A másik nyilvánvaló választás az Adobe, ami bár kicsit lemaradva indult, de gyorsuló ütemben zárkózik fel versenytársai mellé. Nagy előny, hogy az általa tulajdonolt Photoshop-ba épített generatív AI felhasználási lehetőségei sokkal szélesebbek, mint egy külön álló programé. Erről videót itt tud megnézni akit érdekel, jelenleg ez a képesség csak béta verzióban érhető el azok számára, akik erre kifejezetten regisztrálnak.

Megértem, ha az eredmények láttán ez a technológia néhány embernek frusztrációt okoz, főleg ha a saját munkáját is veszélyeztetve látja miattuk. A tanulság azonban számomra továbbra is az, hogy ezeknek a változásoknak nem ellenállni kell, hanem meg kell tanulni őket a saját hasznunkra fordítani, és kihasználni az általuk nyújtott lehetőségeket.

A bejegyzés szerzője Énekes Tamás, az egyik ügyfélkapcsolattartó privátbankárunk, akit a fentiekkel kapcsolatos kérdése esetén ezen a címen érhet el: privatvagyonkezeles@hold.hu