Nagy játékosok drága meccscipői

Kareem Abdul-Jabbar, Scottie Pippen, Isiah Tomas, Patrick Ewing, Allen Iverson, John Stockton, Shaquille O’Neal, és még számos nagy hírű és nagyszerű kosárlabdajátékos sportcipője (más cipők mellett, összesen közel 100 cipő) kerül értékesítésre a Sotheby’s Buy-Now Marketplace-én.

Egy korábbi bejegyzésben már írtam arról, hogy befektetésnek sem utolsók e „tárgyak”, de ezek a cipők most itt azért érdekesebbek, mert jónéhány közülük „game worn”, azaz meccsen is használt cipő, ráadásul szinte mind alá is van írva viselője által.

Legelsőnek Kareem Abdul-Jabbar Adidas Superstar-ját emelem ki. Maga a cipő a mai kosárlabda cipőkhöz képest nagyon más, úgy néz ki, mint egy utcai dorkó, első ránézésre nem tűnne fel senkinek, hogy ezt a cipőt az Adidas annak idején kifejezetten az NBA (és a világ) máig (egyik) legnagyobb játékosa számára fejlesztette ki, mivel ő volt az első kosárlabdázó, akivel az Adidas szerződést kötött. A nemsokára 73 éves Kareem Abdul-Jabbarról itt (is) olvashat. Egészen elképesztő pályafutása volt, így aki megszerzi ezt a cipőt 25 ezer dollárért (kb. 7,5 millió forint), az a sporttörténelem egy részét is megkapja vele (kicsit irigyelni is fogom érte). Kareem Abdul-Jabbart Obama elnök Michael Jordannel egyidőben tüntette ki az Elnöki Szabadság Érdemrenddel, az Egyesült Államok legmagasabb civil kitüntetésével.

Nem ekkora „dobás”, de azért igencsak érdekes tétel Scottie Pippen Avia(!) cipője. Ha az ember hirtelen megpillantja ezt a cipőt, még talán azt is hiheti, hogy valamelyik lomtalanításkor egy jószándékú szomszéd félrerakta egy hajléktalannak, hogy legyen már egy rendes cipője annak is. Nos, ez volt a legendás Chicago Bulls egyik meghatározó oszlopának számító Scottie Pippen cipője, amikor 1987-ben újoncként kezdett „a” Bulls-nál. Ezért a cipőért (és a sztorijáért persze) 7500 dollárt kérnek (kb. 2,25 millió forint).

Figyelemre méltónak gondolom az ötezer dolláros (kb. 1,5 millió forint) 1972-es Nike Cortez-t is, ami meglepően jó állapotba maradt meg, pedig közel egyidősek vagyunk. Ez is egyike a Nike legelső modelljeinek.

25 ezer dollárért nemcsak régi „aszott” cipőt lehet kapni, hanem viszonylag újat is. Nem dicsekvésként írom, csupán érdekességként, de amikor ezt a bejegyzést írom, ennek a cipőnek egy viszonylag közeli testvére van éppen a lábamon. Aki esetleg nem tudná, mert nem követi annyira, Stephen Curry ma is aktív játékos, a 2015-16-os szezon MVP-je (Most Valuable Player – a legértékesebb játékos). Curry szinte pontosan 5 éve, egyik legjobb szezonjában négy 2016. januári meccsen viselte ezt a pár cipőt: január 5-én a Lakers ellen, január 8-án a Blazers ellen, január 9-én a Kings ellen és január 13-án a Nuggets ellen. Curry összesen 119 pontot, 39 asszisztot, 24 lepattanót, és 2 blokkot csinált, valamint 8 labdát szerzett ezekben a cipőkben ezeken a mérkőzéseken.

Tinédzser lányok apukáinak figyelmét hívom fel a Nike Air Force 1 Low Lux ‘Anaconda’-ra. Aki nem ilyen gyerek közelében él, az bizonyára nem tudja, hogy ezekért a cipőkért a lányok „ölni” tudnának, főleg, ha fehér színben jön velük szembe. Megmutattam lányomnak az itt értékesítésre kerülő másik Air Force 1-t is (Nike Air Force 1 Low Premium Frankenstein), mire csak annyi mondott (engem) lesajnálóan, hogy „de hát ez nem fehér”. Ja, én kérek elnézést. Utóbbit már 1000 dollárért is meg lehet kapni (kb. 300 ezer forint), előbbit 1500 dollárért (kb. 450 ezer forint) adják. De jó, hogy lehet kapni, ha ilyen olcsó, akkor kettőt kérek! (Tehát ezek egyszerű mai divatcikkek, semmi más sztori nincs velük eladva, de elég valószínűnek tartom, hogy az áruk feljebb fog menni.)

Ha nagyon nincs ideje átnézni a teljes kínálatot, akkor Clyde Drexler KangaROOS-át, és Patrick Ewing Adidas Conductor-át azért érdemes még megnéznie (4 és 5 ezer dollárba kerülnek).

Egyébként a legdrágább cipő az értékesítésen „a” Nike Moon, melyről azt írják itt, hogy „az egyik legjelentősebb műtárgy a több milliárd dolláros atlétikai márka történetében”. Ez a cipő az egyik legelső Nike futócipő, mai szemmel nézve ugyan meghökkentő, de mégis ismerős formavilágú, 150 ezer dollárt kérnek érte (kb. 45 millió forint), de legalább „free shipping” van.

A legutóbbi cipőaukciós cikkben kiemelt másik Nike Moon 80 ezer dolláros indulóárról végül 437.500 dollárért (kb. 131 millió forint) ment el. Ennyit arról, hogy a fák nem nőnek az égig…