A nagy karácsonyfa-dilemma

Adventi ábrát mutatunk. Igazi angolszász-európai kontinentális törésvonal bontakozott ki a Statista friss felmérésében, amikor azt kérdezte az elemzőház, az idei ünnepekre ki és milyen karácsonyfát fog állítani.

Miközben a németek az igazi fenyőfát részesítik előnyben, addig Amerikában és főleg az Egyesült Királyságban műfenyő a legtöbb karácsonyfa. A maradék százaléknyi csoportnak nem lesz karácsonyfája.

Egy kis szubjektív állásfoglalás és klímapánik-meglovaglás:

A Klímapolitikai Intézet tavalyi elemzése szerint a műanyag fenyő csak nagyon hosszú, akár évtizedes használat után környezetkímélőbb, mint a hagyományos – főleg, ha az igazi karácsonyfa faiskolából érkezik, és nem az erdő közepéről.

Számításaik szerint egy lucfenyő egy év alatt 10-10,5 kilogramm szén-dioxidot nyel el, míg egy két méter magas műfenyő gyártásakor körülbelül 40 kilogramm szén-dioxid termelődik. Aztán még nagy ökológiai lábnyomot hagyva szállítmányozni kell a karácsonyfákat a műfenyőgyártó-birodalom Kínából…

„A klímaváltozás első áldozata az igazság”

A klímaváltozás kommunikálása az egyik politikai oldal harci pörölye. Van benne félelemkeltés, de társadalmi csoportok, kapitalizmus elleni gyűlöletkeltés is.