Nagy Válság Magyarországon

A GNI, a nemzeti jövedelem 2006-os csúcsa óta nem tud feljebb kapaszkodni, és ma, öt évvel később is lejjebb van mint akkor. Ez azt jelenti, hogy öt éve nem növekszünk, hanem csökkenünk, szegényedünk. Az okok ismertek: a 2002-es Medgyessy-csomag hatására elszállt a költségvetés hiánya, amit az ország magára költött, majd elindult a hitelboom (a felvett pénzt a lakosság magára költötte), és e kettő eredőjeként a 2002-2006 közötti növekedés valószínűleg jóval nagyobb volt, mint amennyire egyébként képesek lettünk volna (a szomorú, hogy még így, hitelmámorban is csak 4% volt az éves növekedési ütem, vajon hitel nélkül mennyi lett volna: 1-2%? ennyire képes a magyar gazdaság?). Egyszerűen szólva: hitelből, erőnk felett költekeztünk több éven át, feléltük a jövőt, és 2007 óta ennek a levét isszuk. A Gyurcsány csomag után volt Lehman-válság, Bajnai-kiigazítás, és most van Matolcsy-csomag. Az egymást követő kormányok szép lassan fenntartható útra terelték vissza Magyarországot, de ennek ára volt: a jólét jelentősen csökkent. Rosszabbul élünk, mint 5 éve, egy fél évtizedet elvesztegettünk, és úgy tűnik 2012 sem lesz sokkal jobb. Örülhetünk ha nem lesz világvége maja módra…A jó hír az, hogy minden probléma ellenére a magyar költségvetés többé-kevésbé fenntarthatóvá pofozható 2012-13-ra, és utána talán megindulhat egy lassú, stabil növekedés Magyarországon, addig azonban lesznek még komoly nehézségek. A fenti cikk grafikonjait mindenesetre érdemes megnézni.

Forint: tegnap először saját életet élt a forint, úgy tudott gyengülni, hogy közben a többi KKEU deviza nem gyengült. Eddig az volt jellemző, hogy együtt mozogtak, de tegnap a forint látványosan elvált tőlük, amiben talán része lehet az általam már korábban leírt önerősítő folyamatnak, ami a forint gyengülése irányába hat. Egyelőre nem hiszem, hogy az MNB kamatot emelne, szerintem előbb fognak interveniálni, mint kamatot emelni és azzal egy időre meg is lehetne állítani a mozgást. Érdemes egyébként még megnézni az MNB ULC (fajlagos munkaerőköltség) alapú forint árfolyamindexét, az alapján 300-as szint körül a forint már olcsónak minősíthető. Persze hogy ez mire lesz elég, az kérdéses.

https://www.mnb.hu/?action=Search&text=hu0302+neer

Mondjuk az azért érdekes, hogy 2005 óta Magyarországon nem volt nagyobb növekedés, mint Európában átlagosan, miközben az infláció több mint 20%-kal magasabb volt, tehát a forint árfolyamának nagyon egyszerű parasztlogika alapján is le kellene ennyit értékelődnie. Ez egyébként megtörtént, hiszen akkor 250 körül volt az euró, most meg 300.

Egyébként ha tovább gyengül a forint az euróval szemben, akkor ugye a svájci frank is lassan ismét 250 felett lesz, s mivel a végtörlesztés nem segít az emberek nagy részén, 2012-ben várhatóan a kormány újabb megsegítő csomagot lesz kénytelen bejelenteni a kimaradtak számára. Mivel a kormánynak pénze nem lesz erre, elképzelhetjük, hogy kik fogják ezt is megfizetni: a gonosz bankok. Ezért is nem érdemes szerintem Magyarországon bankrészvényt venni: nem csak azt nem tudjuk, hogy a végtörlesztésen mennyit buknak, de azt sem, hogy még mi mindent varrnak a nyakukba. Egy biztos: ha baj lesz, fizetniük kell.

A nemzetközi piacokon leközben áthatóan tovább tart a globális recesszió beárazódása, hogy ez meddig tart azt jó lenne tudni…

Forrás:www.zsiday.hu