Nagyon jön fel Trump, mindenki fedezékbe!

 • A profi befektetők már fedezékbe vonultak, nagyjából semleges pozícióból várják a keddi amerikai elnökválasztást, nagyrészt azért ilyen óvatosak, mert biztosan sem a befutót, sem a választást követő piaci reakciókat nem lehet megjósolni.
 • Clinton talán a kisebbik rossz, győzelmét követően emelkedhetnek a részvénypiacok, az amerikai és a feltörekvő állampapírhozamok, a dollár mérsékelten erősödhet, a nyersanyagok ára valamelyest feljebb kerülhet, a menekülő terméknek tartott arany árfolyama viszont eshet.
 • Trump a nagyobbik rossz, ha nyer, szinte azonnal zuhanhatnak a részvénypiacok.
 • A korrekciókat azonban még mindig vételre kell kihasználni, közép- és hosszú távon tovább emelkedhetnek a részvényárfolyamok.

14 hazai alapkezelőt kérdeztünk meg az amerikai elnökválasztásról: Accorde, Aegon, Allianz, Budapest, CIB, Citadella, Concorde, Dialóg, Erste, Generali, K&H, MKB, OTP, Raiffeisen.

Clinton vagy Trump nyer?

Itt nem arra voltunk kíváncsiak, hogy hogyan állnak most az esélyek, a válaszolók kit látnának szívesebben az elnöki székben, vagy hogy melyik jelölt megválasztása tenne jobbat a befektetői hangulatnak, hanem arra, hogy az általunk megkérdezett alapkezelők szerint ki lesz az Egyesült Államok következő elnöke. A rövid válasz a kérdésünkre az, hogy nagy valószínűséggel Clinton. 14 alapkezelőből 9 Clintont említette, 4 alapkezelőnél vagy név nélkül sem mertek végső győztesre tippelni vagy a kollégák megkérdezése után patthelyzet alakult ki, és csupán egy alapkezelő volt, ahol Trump győzelmére számítanak. Azt azonban érdemes hozzátenni, hogy szinte kivétel nélkül minden alapkezelő megemlítette, nagyon billegős a helyzet, az is nehezíti az esélyek megítélését, hogy rendkívül magas mindkét jelölt elutasítottsága, de könnyen lehet, hogy a pollok alulmérik Trumpot, mert sokan nem vállalják fel, hogy rá szavaznak, ráadásul az utolsó néhány órában is nagyot fordulhat az eredmény, attól függően, hogy a nagyobb csataállamokban (Florida, Virgina, Ohio, Pennsylvania, Észak-Karolina) hogyan sikerül mozgósítani a választókat.

Bónusz: van olyan alapkezelő, aki szerint bár Clinton nyer, a minimális különbség miatt Trump meg fogja kérdőjelezni az egész választást, a szavazatok újraszámolását követeli, emiatt botrányba fulladhat az egész amerikai választás.

Mi jön a tőkepiacokon, ha Clinton nyer?

Abban a legtöbb megkérdezett egyetért, hogy a befektetők a kisebb rossznak Clintont tartják, hiszen a demokrata elnökjelölt programja részletesebb, bel-, kül- és gazdaságpolitikai elképzelései jóval kevésbé szélsőségesek, mint Trumpé, a két jelölt közül Clinton inkább a kiszámíthatóság, Trump pedig a következetlen ötletelés, a befektetők többsége pedig semmit nem utál jobban, mint a bizonytalanságot. Clinton megválasztása esetén rövid távon a részvénypiacok inkább emelkedhetnek, ezen belül a fejlett piacok kisebb, a fejlődők pedig nagyobb emelkedéssel reagálhatnak, és mivel tovább emelkedne a decemberi Fed kamatemelés valószínűsége, az amerikai és a feltörekvő állampapírhozamok emelkedhetnek, a dollár mérsékelten erősödhet, a nyersanyagok ára valamelyest feljebb kerülhet, a menekülő terméknek tartott arany árfolyama viszont eshet.

Egyre nehezebb viszont megmondani, hogy Clinton megválasztásakor mekkorát mozdulna az egyes eszközök árfolyama, mert míg korábban alap esetben a befektetők többsége mérsékelt részvény-, deviza- és nyersanyagár-elmozdulással kalkulált, Trump győzelmi esélyének emelkedése miatt heves mozgások voltak a tőkepiacokon, a részvényárfolyamok estek, a dollár gyengült, az aranyár emelkedett, így ha Clinton nyer, a kockázatok kiárazódásával akár nagyobb rali is jöhet, ezt támogatja az is, hogy az elmúlt napokban sokan fedezték magukat put opciókkal és short pozíciókkal Trump esetleges győzelmével szemben, így Clinton győzelme esetén ezen pozíciók zárása nagy árfolyam-emelkedést hozhat. Persze nem mindenhol, a gyógyszergyártók, ezen belül is a biotech cégek, vagy a pénzügyi vállalatok részvényárfolyamai eshetnek, mivel Clinton a kampány során többször is szigorúbb szabályozást ígért a szektor cégeinek, a pénzügyi vállalatoknál viszont mérsékli a negatív hatást az esetleges hozamemelkedés.

Mi jön a tőkepiacokon, ha mégis Trump nyer?

Na ez a forgatókönyv maga a horror, néhány nap alatt a vezető amerikai részvényindexekben több megkérdezett 5-7, az európaiakban pedig akár 10 százalék körüli zuhanást is el tud képzelni, ráadásul annak ellenére, hogy az elmúlt napokban már estek a tőzsdék. Ha Trump nyer, a Fed valószínűleg kétszer meggondolja, hogy decemberben kamatot emeljen-e, ez és a befektetők kockázatkerülése miatt az amerikai kötvényhozamok csökkenhetnek, a kockázatosabb kötvénypiacok prémiuma viszont kitágulhat. A dollár a megkérdezettek többsége szerint a fontosabb devizákkal szemben tovább gyengülhet (itt voltak más vélemények: a dollár menekülő devizaként erősödhet), de persze a mexikói peso Trump külpolitikai tervei miatt még a dollárnál is jóval nagyobb mértékben veszíthet az értékéből, és mivel nő a bizonytalanság, az arany ára emelkedhet, Trump antiglobalista elképzelései miatt azonban általánosságban eshetnek a nyersanyagárak.
Közép- és hosszú távon viszont már más hatások érvényesülnek: egyrészt mindkét jelöltnél, de Trumpnál nagyobb fiskális stimulus jön, ami vélhetően inflációt gerjeszt, amire a Fed kamatemeléssel reagál, így erősödhet a dollár, másrészt sokak szerint Trump egészen más politikát folytat majd elnökként, mint amit a kampányban mutatott, ez pedig megnyugtathatja a befektetőket.

Mekkora kockázatot jelent összességében az amerikai elnökválasztás?

Abban egyetértenek az alapkezelők, hogy rövid távon jelentős kockázat az amerikai elnökválasztás, abban viszont nincs egyetértés, hogy mit jelent a rövid táv: van, aki szerint néhány napos csoda csak a választás, van, aki több hónapig tartó turbulenciára számít a tőkepiacokon. Néhány vélemény:

 • Pár napos csodaként bekavarhat az elnökválasztás, de hosszútávon nem.
 • A Brexithez hasonló rövid távú kockázat.
 • Jelentős rövid távú kockázat.
 • Rövid távon fontos esemény, de a nagy trendeket vélhetően nem akasztja meg.
 • Egyszóval: nagy. A választás komoly árfolyam reakciókkal járhat.

Hogyan érdemes kezelni a kockázatot?

Ha röviden akarnánk megfogalmazni az alapkezelők véleményét, akkor a tanács az, hogy érdemes most fedezékbe vonulni, és ha lesz korrekció, akkor azt vételekre kell kihasználni. Az alapkezelők jellemzően

 • csökkentették a részvénysúlyt, ezen belül nagyobb mértékben az amerikai részvények súlyát,
 • kerülik a piaci trendeken alapuló befektetéseket (pl. index futures, nyersanyag stb.),
 • az egyedi részvénybefektetéseket például short index pozíciókkal is fedezték,
 • egy nagyobb fejlődő piaci hozamtágulás ellen hosszú amerikai állampapír long pozíciót nyitottak,
 • egyesek viszont részvényindexeket, azon belül is az amerikai részvényindexeket shortolták be.

Forrás: www.portfolio.hu