A nagyváros a gazdaság motorja

Az európai fővárosokban sokkal több értéket állítanak elő egy főre vetítve, mint az országos átlag(ok). Van, ahol két-háromszor akkorát, ahogy a szolgáltatás egyre nagyobb százalékot képvisel a GDP-ben, egy-egy irodanegyedben abszolút számokban is több érték képződik, mint fél országnyi „vidéken”. Ezért lehet jobban keresni az irodákban.

Az alábbi ábrán a kör nagysága a városok gazdaságának méretét mutatja. Első Párizs a maga brutális, éves 759 milliárd eurós GDP-jével (összehasonlításul: Budapest évi 70, Varsó 100, Bécs 130, Dublin 185 milliárd euró).

A körök elhelyezkedése pedig azt szemlélteti, hogy egyes nagyvárosokban hány ezer euró értéket állítanak elő egy alkalmazottra vetítve. Varsó és Bukarest előkelő helyezése több, mint meglepő, nagyon produktív, fejlődő városoknak tűnnek. És nem a gyárakban, a szalagnál képződik a nagy hozzáadott érték. Az az ősidőkben volt.

Forrás: Vakmajom Facebook-oldala

Cukrászda helyett konditerem – Ezt akarta a Nagykörút Népe

Vakmajom: Konditerem nyílik a volt Hauer cukrászda helyén. Van ezen felháborodni való? Nincs. Azért zár be, mert nem mentél oda süteményt enni, és azért nyit a másik üzlet, mert a befektetők azt gondolják, hogy a kondira lesz kereslet. Ilyen a piac.

Ez egy véleménycikk, mely nem feltétlenül tükrözi a HOLDBLOG szerkesztőségének álláspontját.