Narancsvidék – Az SVB-csőd „elődje”

Ez a cikk nem a Fidesz országlásáról, hanem Orange County 1994-es, Fed-kamatemelések miatti csődbemeneteléről, illetve nyilván a jelenre reflektálva az elmúlt év kamatemelkedésének amerikai bankszektorban okozott turbulenciáiról szól, amelyekkel a napokban a Silicon Valley Bank bank csődje kapcsán tele vannak a gazdasági hírek.

Nézzük tehát először, mi történt közel 30 éve.

1994 folyamán az inflációs veszélyre hivatkozva az amerikai jegybank gyors ütemben 3-ról 6 százalékra emelte a kamatszintet (lásd első ábra), amely meglepetésként érte a piaci szereplőket, akik évek alatt hozzászoktak ahhoz, hogy a kamatok trendje alapvetően csökkenő (ismerős történet 2022-ből). Számos befektető és spekuláns ült rá a 90-es évek elején erre a trendre, és tőkeáttételből, hitelek segítségével a kamatszint, illetve a kötvénypiaci hozamszint alacsonyan maradására/stabilitására játszottak. Közülük is kiemelkedő volt Kalifornia egyik leggazdagabb megyéje, Orange County (OC), ahol a korábbi évek kiváló hozamai miatt mágusnak tartott pénzügyi vezető, Robert Citron óriási tőkeáttételes pozíciókat épített ki kötvényekben: 7,5 milliárd USD vagyonra 20,5 milliárd USD pozíciót vett fel.

A stratégia lényege a klasszikus „borrow short, lend long carry trade” volt, azaz rövid lejáratú hitelekből, amelyeknek alacsonyabb a kamata, hosszabb lejáratú, magasabb hozamú instrumentumokat kell venni. Lényegében minden bank működésének is ugyanez az alapelve. Nem nehéz megérteni, hogy ha a fentieknek megfelelően 1994 elején 3 százalékon vettünk fel hitelt és befektettük 5,5 százalékos hosszú kötvényekbe, akkor, ha semmi nem történik, megkerestük a hozamok különbségét, 2,5 százalékot*, illetve a tőkeáttétel segítségével ennek többszörösét.

Forrás: FRED

Ám sajnos minden egyéb nem volt változatlan, és a Fed kamatemelései hatására a kötvényhozamok is emelkedni kezdtek, 5,5 százalékról 8 százalékig (második ábra). A kötvényhozamok emelkedése a kötvényárfolyamok esését jelenti, így OC portfoliója egyre kevesebbet ért, és egy idő után a hitelek mögé pótlólagos fedezetet kellett volna képezni (margin call, minden tőkeáttételes befektető rémálma), de nem volt miből, így kénytelenek voltak a portfoliót likvidálni. Orange County hatalmas veszteséget szenvedett el, és csődöt jelentett.

Forrás: FRED

Érdekesség, de gyakran megfigyelhető, hogy egy nagy, tőkeáttételes szereplő likvidálása nagyon sokszor piaci mélypontot is jelent, és most sem volt ez másképp:

OC csődje, és portfoliójának likvidálása (=kötvények eladása) a kötvénypiaci árfolyamok mélypontját (és a kötvényhozamok csúcsát) jelentette.

Ha a pozíciót megtartották (megtarthatták!) volna, akkor végül valóban sokat kerestek volna – ám a piacok természete épp olyan, hogy a piaci mélypontot a kényszerlikvidálás jelöli ki (alapelv: ha egy piacon egy nagy szereplő szalagcímekben olvasható kényszerlikvidálásáról olvasunk, akkor gyanakodhatunk, hogy piaci mélypont közelében vagyunk).

Miért releváns most mindez?

Azért, mert az amerikai bankszektor néhány szereplője láthatóan 2022-ben pont ugyanazt játszotta, mint annak idején Orange County: a náluk lévő lakossági és vállalati betétekre viszonylag alacsony kamatot fizetnek, és azokból magasabb kamatozású, hosszabb kötvényeket vásároltak. Egyesek igen sokat. A probléma csak annyi, hogy a Fed váratlanul gyors kamatemelései miatt (pont, mint 1994-ben), a kötvények árfolyama leesett, a portfoliók leértékelődtek, és ha ettől megijedve a betétesek elkezdik kivonni tőkéjüket a bankból, akkor a csak papíron létező veszteségek hirtelen valóssá válnak, pont, mint egy margin call esetén. Úgy tűnik, nagyjából ez történt a Silicon Valley Bank-kal (ez nem egy kis vidéki takarékszövetkezet: a 20 legnagyobb amerikai bank között van, több, mint 8000 alkalmazottal, és több, mint 200 milliárd USD eszközállománnyal!), amely hatalmas veszteséget szenvedett el kötvényportfolióján, majd a betétesek pénzkivonása (bankrun) miatt a héten csődbe is ment.

A milliárd dolláros kérdés természetesen az, hogy egyedi esetről van-e szó, vagy számos más nagy amerikai bank is hasonló cipőben jár?

Amennyiben az előbbi, akkor ez csak baleset, egy megbicsaklás az úton, egy korrekció a nagy hozamemelkedő trendben, és a kötvényhozamok tovább fognak emelkedni. Amennyiben sok hasonló helyzetben lévő szereplő van (márpedig a csótány-elv azt mondja, hogy igen**), akkor viszont az amerikai jegybank kénytelen lesz megállni a kamatemelésekkel, mert az a pénzügyi rendszert, és ennélfogva a teljes gazdaságot veszélyezteti. Mindkettőt el tudom képzelni, de egyelőre valószínűbbnek tűnik számomra, hogy hasonló a helyzet most az 1994/95-öshöz, és egy jelentős, túlságosan kifeszített szereplő kényszerlikvidálása fordulópontot jelenthet a kötvénypiacon és a Federal Reserve kamatpolitikájában is. Amennyiben ez utóbbi magyarázat az igaz, akkor annak számos kihatása lehet: a gyengébb gazdaság/alacsonyabb kamatok kombó kihathat a világon mindenre a magyar kamatszinttől kezdve az arany árfolyamán át… stay tuned!

*plusz a rolldown-t is, azaz azt, hogy a 10-éves kötvény egy év múlva 9-éves lesz, aminek alacsonyabb a hozama normális hozamgörbe mellett, mint a 10-évesé, de ezzel most ne foglalkozzunk

**Cockroach theory of investing: ha meglátsz egy csótányt, akkor majdnem biztos, hogy kellő keresgélés után még többet is fogsz találni

www.zsiday.hu

Nagy bajban a kriptovilág bankja

Összedőlni látszik egy újabb kripto-kártyavár, az egykori kaliforniai kisbankból kinőtt Silvergate.

JOGI NYILATKOZAT

A dokumentumban foglaltak nem minősülnek befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak, befektetési elemzésnek, az abban foglaltak alapján a HOLD Alapkezelő Zrt.-vel szemben igény nem érvényesíthető, azokért a HOLD Alapkezelő Zrt. felelősséget nem vállal.