Nasdaq: Hófehérke és a hét “törpe”

A Nasdaq a National Association of Securities Dealers által alapított, a világ első elektronikus tőzsdéje volt 1971-ben, mára pedig a világ második legnagyobb elektronikus tőzsdéjévé vált és több mint 3000 vállalat részvényei vannak bejegyezve rajta. A Nasdaq-100 pedig egy olyan tőzsdeindex, amely a Nasdaq-on jegyzett 100 legnagyobb nem pénzügyi vállalat által kibocsátott részvénypapírból áll.

A hét legnagyobb vállalatnak akkora a súlya az indexben, hogy március végi adatok szerint együttesen a Nasdaq-100 piaci kapitalizációjának több mint 50 százalékát teszik ki.

Ezek közül is kiemelkedő a kettő legnagyobb súllyal rendelkező papír, a Microsoft és az Apple, amelyek az index negyedét adják.

A Microsoftról az elmúnt időben leginkább a mesterséges intelligenciával kapcsolatban beszéltek. Ez annak volt köszönhető, hogy miután több, mint tízmilliárd dollárt fektettek az OpenAI cégbe, integrálták a ChatGPT nevű szolgáltatást a Bing keresőszoftverükbe. Ezzel fejfájást okozva az elkényelmesedett óriás Google-nek.

Azonban az elmúlt napokban Elon Musk, aki tavaly őszén lett a Twitter tulajdonosa, perrel fenyegette meg a Microsoftot, miután bejelentették, hogy hirdetési rendszerük április 25-től nem támogatja a Twittert. Musk azzal az indokkal fenyegette meg őket, hogy szerinte az OpenAI engedély nélkül használta fel a Twitter adatait a mesterséges intelligencia betanításához.

A másik óriás, az Apple pedig múlt héten nyitotta meg az első kiskereskedelmi üzleteit (egyből kettőt) Indiában és az eseményeken a vezérigazgató, Tim Cook is részt vett.

India meghódítsa egy nagyon fontos cél az Apple-nek, mivel itt az okostelefonpiac csupán 5 százalékát teszik ki az Apple-termékek (Kínában viszonyításképp ez 18 százalék). Elemzők szerint India lehetne az Apple új Kínája abból a szempontból, hogy egy óriási piac egy erősödő középosztállyal, így betöltheti azt a felvevőpiac-szerepet, ami Kínáé volt az elmúlt 15 évben.

A felvásárlás mellett egy másik “funkciója” is lenne Indiának az Apple elképzelése szerint, méghozzá a gyártás. A legtöbb Iphone-t Kínában szerelik össze, amely az elmúlt öt évben több problémát is okozott, kezdve a kereskedelmi háborúval, majd a szigorú Covid-szabályozások miatt bekövetkező erős termelékenység visszaeséssel. Az indiai kormány nagyon szívesen dolgozna együtt az Apple-lel annak érdekében is, hogy minél több technológiai vállalat költöztesse Indiába a gyártósorait.

Mindezek mellett egy új megtakarítási számlát is bejelentettek ügyfeleiknek a hitelkártya-partnerükkel, a Goldman Sachs-szal együtt, amelynél 4,15 százalékos éves hozamot kínálnak. Az Egyesült Államokban a Federal Deposit Insurance Corporation szerint a megtakarítási számlák átlagos éves hozama mindössze 0,35 százalék. Az utóbbi adat mellett nem is kérdés, hogy minden Apple-felhasználó, aki megtakarítási számlát nyit, erősen el fog gondolkodni hol tegye ezt meg. Természetesen az említett számlát csak Apple-termékeken keresztül éri el az ember és ezáltal, ha már a számlapénzük is az Apple-ökoszisztémában van, érzelmileg szinte lehetetlen lesz az ebből történő kiszakadás.

Azonban ahogy korábbi cikkünkben is olvashatták, az Apple korábbi együttműködése a Goldmannal sem haladt teljesen a tervek szerint.

Vajon milyen teljesítményt várhatunk most a techszektortól a hatalmas leépítések után?