Negatív olajár?!

Mondjuk úgy, hogy nagyon sajátságos politikai viszonyok között képzelhető csak el, hogy pénzt adjak valakinek, hogy elvegye az olajam, de ez az Egyesült Államokban történt.  Tegnap este 37 dollárig esett az olaj ára. Negatív 37 dollárig. Igaz, csak a kedden lejáró kontraktusoké, hogy ma már ismét egészségesebb, 20 dollár fölötti olajárat nézegessünk.

A magyarázat egyszerű. Baj van a reálgazdaságban, összeomlott az olajkereslet. Az OPEC pedig elárasztotta a piacot olajjal, nehogy más is túlélje a vírust rajtuk kívül az olajtermelők piacán és hosszas huzavona után végül csak május 1-től hajlandó csökkenteni a termelést. Az eredmény, hogy a világ jelenleg nagyságrendileg napi 20 millió hordóval többet termel, mint amennyit elfogyaszt. Nem csoda, hogy gyorsan megtelnek a tárolókapacitások, egy olajat tárolni képes hajó napi bérleti díja jelenleg 100-200 ezer dollár. Normál időszakban ez inkább 30-40 ezer dollár. Ugyanis a világ egyik legjövedelmezőbb foglalkozása jelenleg olajat venni az azonnali piacon (ennek ára lett negatív is egy napra) és eladni egy távolabbi lejáraton (pl. egy hónap múlva 20 dollár fölött). Csakhogy ehhez fogadni és tárolni kell tudni azt az olajat egy hónapig. Erre azért kevesen vannak berendezkedve, pláne a szárazföld közepén, Oklahomában leszállításra kerülő WTI esetén. Az északi-tengeri Brentnek ilyen problémája nem volt, az maradt tegnap is 20 dollár fölött. A WTI-vel szemben a Brent határidős kontraktusai lejáratkor pénzügyi elszámolással zárulnak.

Persze még ez se nagyon magyarázná a negatív olajárat, hiszen – amilyen a kapitalizmus – inkább meggyújtja a texasi az olaját, mint hogy fizessen. Azonban van még egy hely, ahol a fizikai piac többszöröse fordul meg naponta: ez a pénzügyi piac. Márpedig itt sokaknak el kellett adniuk a kontraktusaikat kedd előtt, különben kénytelenek a fizikai leszállítás problémájával foglalkozni, vagy esetleg börtönbe menni, ha nem teljesítik szerződéses kötelezettségeiket. A meggyújtás itt nem segít. Úgyhogy ők eladtak. Bármi áron. Miközben vevő már nem volt. Az eredmény: egy napra -37 dolláros olajár. Az olaj helyett végül a pénzük égett…

Olcsó a benzin, legalább ennyi örömünk lehet ebben a vírusban. Vagy esetleg, ha az ember felkészültebben spekulál:

Forrás: Facebook/czikkek