Nehéz szakma a jóslás: a piac mindig tud meglepetést okozni

Az év végéhez közeledve mindig érdemes visszatekinteni a professzionális alapkezelők idei évre vonatkozó becsléseik vagy jóslataik találati arányára. Természetesen korai lenne még végleges következtetéseket levonni úgy, hogy még egy egész hónap hátra van az évből, ugyanakkor érdekes látni, hogy a vártnál mennyivel másképp tud alakulni a piaci helyzet év közben is.

  • A JP Morgan 4200 dolláros S&P 500-árfolyamot várt év végére,
  • míg a BCA Research 4100 dollárra,
  • a Bank of America Merrill Lynch pedig 4000 dollárra prognosztizálta a legfőbb amerikai részvényindexet.

Ehhez képest jóval feljebb, 4600 dollár körül van az S&P 500 november végén – december elején. Mi okozhatta az elemzőházak visszafogott becsléseit és mik történtek, amik miatt a vártnál jobb teljesítményt nyújtott az amerikai tőzsde?

Szerepet játszhatott a konzervatív becsléseikben az úgynevezett recency bias, azaz mikor a befektetők a közelmúlt eseményeit felnagyítják és kivetítik a jövőre. Mivel 2022-es év tragikus volt az S&P 500 számára (közel 20 százalék árfolyamesés), nagy bátorság kellett volna ahhoz, hogy egy emelkedő kamatkörnyezetben és romló növekedési kép mellett valaki azt jósolja, hogy közel a 2021 év végi szintre ugrik vissza a részvényindex.

A részvénypiacok teljesítményét végső soron a profitok és a diszkontráta határozza meg. Ha a profitok nőnek és a diszkontráta csökken, akkor egy szép bikapiac alakulhat ki, ám ha a profit esnek és a diszkontráta emelkedik, akkor a medvék kerekedhetnek felül és lefordulhatnak a részvényindexek árfolyamai. Teoretikusan ez a képlet, azonban idén az amerikai profitok stabilak voltak és úgy tudtak nőni, hogy a diszkontráta közben szintén emelkedett.

Ha az amerikai 10 éves hozamot vesszük diszkontrátának, akkor elmondhatjuk, hogy a JP Morgan és a Bank of America Merril Lynch is jócskán alábecsülte a várható hozamszintet és az ebből fakadó hosszú távú diszkontrátát. Előbbi 3,4 százalékra várta, utóbbi 3,25 százalékra becsülte, miközben a jelenlegi 10 éves amerikai hozamszint 4,4 százalék körül mozog. Ez az alul becslés származhatott abból, hogy az amerikai gazdaság teljesítményét 2023-ra sokkal gyengébbre prognosztizálták.

Az alábbi ábrán látható, hogy a kék vonallal jelzett S&P 500-árfolyam valójában szépen lépegetett felfele, a 10 éves hozam emelkedésével együtt. Júliusban elérte az akkori csúcsot, de ezután a gyertya charton látható 10 éves hozam átlépte a 4,2-4,3 százalékos szintet egészen 5 százalékig repülve, amire már a részvénypiac is megbicsaklott. Az azóta látható hozamesés viszont jót tett a piacnak és sikerült visszakapaszkodni a 4500-as szint fölé.

Forrás: Bloomberg (2023. nov. 30.)

Az elemzőházak túlnyomó többsége recessziót várt az amerikai gazdaságban: leginkább azon ment az ötletelés, hogy az első vagy a második félévben történik-e meg. A magyarázatok között talán a legmérvadóbb, az amerikai központi bankként funkcionáló Federal Reserve, brutális ütemű kamatemelési ciklusa volt. A munkaerőpiac erős maradt és a híresen „nagyétkű” amerikai fogyasztók is a vártnál erősebben költötték a jövedelmüket és megtakarításaikat, így a várt gazdasági lassulás egyszerűen nem jött még el.

Ezek fényében érdemes fenntartásokkal kezelni a 2024 végére vonatkozó célárakat:

Forrás: Bloomberg

Látható, hogy a legnagyobb alapkezelők stratégái koránt sincsenek könnyű helyzetben mikor éves előrejelzésekbe bocsátkoznak. A piac valahogy mindig tud meglepetést okozni…