Nem kell a drachma

Arról már sok vita nincs, hogy a görögök csődbe mennek, a nagy kérdés, hogy maradnak-e az euróövezetben. Én mindig azon az állásponton voltam, hogy igen, maradniuk kell. Elmondom miért.

A fő érv a drachma mellett az, hogy ezzel egyszerre egy nagy REÁLbércsökkentést lehetne elérni, hiszen az új görög pénz valószínűleg a csőd után jelentősen leértékelődne (mind az argentin peso, mind az orosz rubel harmadára-negyedére esett az államcsőd után rövid időn belül), így a görögök azonnal jelentősen javítanák versenyképességüket, elindulhatna egy exportvezérelt kilábalás á la Argentína.

Ráadásul nem kell tárgyalni a szakszervezetekkel, mert a devizapiac tárgyalások nélkül megoldaná azt az azonnali és nagyarányú reálbércsökkentést, amit amúgy – ha marad az euró – nem lehetne elérni.

Ugyanakkor van ezzel a forgatókönyvvel egy nagyon nagy baj. Ha drachmásítanak, akkor azzal az euróban számított görög GDP azonnal töredékére esik, és az államadósság  (mivel az állampapírok euróban vannak!) a GDP 3-4-5-600%-ra emelkedik, ami teljességgel kezelhetetlen, így a kötvényesek csak pénzük 5-10-15%-át kaphatják vissza. Ez azzal is jár persze, hogy a bankok azonnal csődbe mennek, gyakorlatilag teljes tőkéjük elveszik.

Ellenben ha marad az euró, és letárgyalnak mondjuk egy 50-60%-os haircut-ot, akkor cserébe elvárható, hogy az európaiak segítsenek feltőkésíteni a bankszektort. Ebben az esetben az európai bankok vesztesége is kisebb, a görög bankrendszer 1-2 hét szünet után újra kinyithat, és nem kell szembesülni a devizaösszeomlással. Ennek a megoldásnak a hátránya, hogy a versenyképességet nem sikerül visszanyerni automatikusan, le kell ülni tárgyalni a munkavállalókkal, és 5-10%-nál nagyobb bércsökkentés valószínűleg nem elérhető.

Úgy vélem, hogy a drachma újbóli bevezetése abszolút nem érdeke Európának, emiatt inkább az eurózónában maradást fogják preferálni. Ha van eszük, akkor egy hétvégén bejelentik, hogy a következő héten nem nyitnak ki a görög bankok, ezalatt feltőkésítik őket, letárgyalják a hitelek újrastrukturálását és a szakszervezetekkel a szükséges bércsökkentéseket. Szerintem ez a legfájdalommentesebb, leggyorsabb megoldás mind a görögöknek, mind Európának. A drachma bevezetése csak fölösleges káoszt okozna.

 

Forrás: zsiday.hu