Nem látni az épületfától az erdőt

Múlt héten amerikai steaktérkép, most az épületfa ármozgása, szintén Amerikában. Tízből kilenc újépítésű családi háznak ez az alapanyag a fundamentuma a tengerentúlon, így az árupiaci mozgása sokat elárul az egyesült államokbeli ingatlanpiacról.

A koronavírus-válság óta (fából ácsolt) hullámvasút. Történelmi csúcs volt tavaly tavasszal az 1733 dolláros érték, azóta volt masszív negatív tendencia, 2022. június közepe óta pedig újra magasabbra kúszás.

A fűrészáru árának meredek csökkenését a szektor ismerői az egyik fő tünetének könyvelték el annak, hogy kevesebben engedhették (engedhetik) meg maguknak, hogy saját lakást vásároljanak. Gyenge lakáspiaci aktivitás egyenlő alacsonyabb fakereslet. Persze, az emelkedő kamatlábak, a rekordmagas infláció, összességében az amerikai lakáspiac túlfűtöttsége is ott vannak-voltak a hunyók között.

Mivel az épületfa ára láthatóan érzékeny a kamatdinamikai változásokra (is), az Amerikai Ingatlanpiaci Big Picture szempontjából érdemes lesz figyelni, hogy folytatódik-e a hullámvasút, vagy talán véget ér a nagy kilengések időszaka.

Szembeszélben ingatlanozni sem könnyű

Biztosan “inflációállóak” ezek a befektetések?