Nem motiváló 1800 euróért dolgozni

Job bonus – a flandriai kormány mindenkinek 2500 euróra egészíti ki a fizetését, aki annál kevesebbet keres. Az intézkedés célja az, hogy növelje a foglalkoztatottságot, mert a rosszabbul fizető munkák – a belga minimálbér havi 1658 euró, az átlagbér 3695 euró – jövedelemszintben túl közel vannak a munkanélküli juttatásokhoz, és nem nagyon motiváló mondjuk 1800-ért elmenni dolgozni, ha munka nélkül is nem sokkal kevesebbet lehet kapni.

Vakmajom szerint (logikusan) felmerül, hogy nem lehetséges-e, hogy az eléggé „szocialisztikus osztogatósdi” mögöttese az, hogy a munkanélküliek juttatásai túl magasak, és azt kellene csökkenteni, és akkor nem kéne a közpénzt a bérekre szórni, kiadásokat növelve, áttételekkel további adószedést téve szükségessé, miközben az adók így is pofátlanul magasak.

Ettől eltekintve két dologra azért rávilágít a történet:

1. mennyire strukturális a fejlett gazdaságok munkaerőhiánya, hogy ilyen gáláns ösztönzőkkel kell elősegíteni a munkaerő becsalogatását a munkaerőpiacra (tán a mostani európai recesszió majd enyhít valamit ezen),

2. mennyire „haldoklik a Nyugat” (ezt persze csak viccből írtam).

Havi 3700 euróból azért elég jól le lehet nyelni a napi megélhetési költségek mondjuk 10 százalékos megugrását. De akár egy duplázó energiaszámlát is.

Forrás: Vakmajom Facebook-oldala

A recesszió gyógyszer az inflációra

Az amerikai fogyasztók ráléptek a fékre. A sokkal magasabb árak miatt májusban már volumenben kevesebbet költöttek, mint egy éve. Például az üzemanyagok drágulásának üteme 8 százalékos, ami a gazdaságra nézve rossz hír, recesszió van – írta Vakmajom.